Η εποχή φορτώνει στις πλάτες μας όλο και περισσότερο τεχνητά βάρη, μία ατελείωτη λίστα με μικρές υποχρεώσεις και δραστηριότητες που καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο σκληρό δίσκο του μυαλού μας. Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να πανικοβάλετε με μικροπράγματα, πέρα από τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα που μπορεί να έχετε, τότε πρέπει να κάνετε ένα άμεσο… format!

Σύμφωνα με την εταιρεία Κοινωνικής και Ψυχικής υγείας 7 – παρακαλώ – στους 10 Έλληνες φλερτάρουν πια έντονα με την κατάθλιψη που προκαλείται από το βάρη κλίμα της οικονομικής κρίσης.

Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν πια καθημερινά, υπάρχει και μία σειρά από μικρά άγχη που ο σύγχρονος κόσμος έχει κατασκευάσει μόνος του. Αυτά σύμφωνα με τους ψυχολόγους, συμβάλλουν αθροιστικά στο συναίσθημα κόπωσης και μελαγχολίας. Πρόκειται για αυτό το απροσδιόριστο συναίσθημα «βάρους» στην ψυχή που προκαλούν οι δουλειές του σπιτιού, η ανταγωνιστικότητα, το τρέξιμο να προλάβεις κάτι ακόμα και αυτή η απλή πρωινή διαδικασία να τσεκάρεις το email, να απαντήσεις στο facebook, να ενημερωθείς από το twitter.

Τι θα λέγατε για ένα καλό ξεκαθάρισμα του μυαλού και του τρόπου ζωής μας; Αρχικά είναι δύσκολο. Αυτό όμως που πρέπει ουσιαστικά να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε τη ζωή σας σαν μία αποθήκη που έχει γεμίσει πια ένα σορό άχρηστα πράγματα. Δοκιμάστε τα έξης:

1. Μπείτε για λίγο offline
Τα social media είναι μια πολύ καλή μορφή επικοινωνίας με φίλους και συνεργάτες. Προσφέρει ψυχαγωγία και μας ενημερώνει για τα νέα, τάσεις και απόψεις. Όταν όμως το συνεχές refresh των ειδήσεων και της επικαιρότητας μετατρέπεται σε αγωνία, τότε απλά έχουμε βάλει ακόμα ένα βάρος στις πλάτες μας. Δοκιμάστε λοιπόν να κάνετε συχνά ένα detox από το FB και το twitter, μειώνοντας τα συμπτώματα διαδικτυακού στρες.

2. Ονειρευτείτε, κάνει καλό!
Καθίστε αναπαυτικά ή μπείτε στο μπάνιο σας για ένα χαλαρωτικό ντους. Βάλτε μουσική και κλείστε τα μάτια βλέποντας μέσα από τη φαντασία σας ένα όμορφο καλοκαιρινό τοπίο ή ότι τέλος πάντων σας κάνει ευτυχισμένη. Α, και αποφύγετε οποιαδήποτε συζήτηση με το σύντροφό σας ή τους φίλους σας για την κρίση.

3. Αδειάστε το χώρο σας από περιττά πράγματα
Κάντε συχνές καθαρίσεις σε χώρους και ντουλάπες για παλιά πράγματα ή ρούχα που δεν φοράτε πια. Δώστε τα σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, σε ψυχές που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, παραδώστε τα άχρηστα αντικείμενα σε παλιατζίδικα και γιατί όχι, όσα είναι σε καλή κατάσταση, πουλήστε τα στο διαδίκτυο. Η ψυχική μας ηρεμία επηρεάζεται πολύ από τη διαρρύθμιση του προσωπικού μας χώρου πόσο μάλλον εάν αυτός έχει συρρεύσει σκόνη και άχρηστα πράγματα ετών. Ξεφορτωθείτε τα και νιώστε αμέσως πιο ελαφριά και τακτοποιημένη.

4. Επιστροφή στη φύση
Προσπαθήστε όλο και πιο συχνά να έρθετε πιο κοντά στην φύση. Οργανώστε μια κοντινή εκδρομή με φίλους, ντυθείτε απλά και κάντε περιπάτους. Κλείστε το smartphone και γελάστε κανονικά και όχι με ακρωνύμια LOL. Επικοινωνήστε!
Βρείτε την πηγή του βάρους και δώστε πια σημασία στα σημαντικά.