Μήπως η αναποδιά είναι μασκαρεμένη επιτυχία;

Πόσες φορές δεν μας φαίνεται ότι όλα πάνε στραβά. Πώς η ζωή μας έχει γίνει ένα κομπολόι με χάντρες από ατυχίες, απώλειες και εμπόδια. Η καλή διάθεση δίνει τη θέση της στη μόνιμη απαισιοδοξία και αυτή με τη σειρά της θα οδηγήσει σε ένα αρνητικό νοητικό προγραμματισμό που σταθερά και δυναμικά θα εξουσιάζει κάθε σκέψη και συναίσθημα.

«Η ζωή σου δίνει πάντα αυτό πού διαλέγεις», μας λέει η θετική ψυχολογία, αλλά και ακόμα πιο βαθιά αν ψάξουμε στα διδάγματα των πνευματικών δασκάλων Ανατολής και Δύσης, το ίδιο μήνυμα θα ακούσουμε. Όπως και ότι:

  • Αν κάτι μας φαίνεται λάθος, μπορεί στην ουσία να είναι ένα σημάδι μιας επικείμενης επιτυχίας.

  • Αυτό που τώρα μας δείχνει ότι είναι εναντίον στην ουσία είναι υπέρ, αν το επεξεργαστούμε νοητικά με θετική διάθεση.

  • Η αποτυχία μπορεί να είναι σαν τον σπόρο που μόλις φυτέψαμε, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα να ανθίζει.

  •  Μια επαναλαμβανόμενη ακολουθία λαθών, στερήσεων και εμποδίων μπορεί να είναι το σήμα για νοητική, συναισθηματική αλλά και σωματική κάθαρση. Να είναι η αφετηρία για επαναξιολόγηση, επανόρθωση και επανατοποθέτηση αξιών και στόχων.

«Θεωρώ ότι όλα γύρω μου εργάζονται για το καλό μου και ακολουθώ», τονίζει ο διάσημος μπεστσελερίστας συγγραφέας αυτογνωσίας Άλαν Κοέν και συμπληρώνει:

«Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πείτε “Ωχ, την πάτησα” σκεφτείτε απλά “Τι θέλει να μου πει αυτό τώρα;”. Και πιστέψτε το, με ένα μαγικό τρόπο θα αποκαλυφθεί μπροστά σας».