Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια, για όλους μας, να αποδεχόμαστε και ν’ αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας! Ειδικά όταν πρόκειται για συναισθήματα που τα αποκαλούμε «αρνητικά» όπως ο θυμός. Υποθέτουμε ότι είναι ασύμβατος με την αξιοπρέπεια, την καλοσύνη, την καλή αγωγή και την ευγένεια.

Λέμε ότι δε μπορούμε ν’ αγαπάμε κάποιον και συγχρόνως να του θυμώνουμε πόσο μάλλον να το εκφράζουμε. ΄Έτσι ή καταπίνουμε το θυμό μας σαν «καλοί άνθρωποι» (όπως συχνά μας αποκαλούν), ή γινόμαστε επιθετικοί βρίζοντας, φωνάζοντας και νιώθοντας μετά τύψεις κι ενοχές γι’ αυτό.

Η επιθετικότητα και η υποχωρητικότητα είναι όψεις του ίδιου νομίσματος και μας οδηγούν συχνά σε εσωτερική υπερένταση με έντονες ψυχοσωματικές ενοχλήσεις (ταχυκαρδίες, δύσπνοιες, ημικρανίες, άγχος, κατάθλιψη, αλλά και ανορεξία, πολυφαγία, υπερκαταναλωτική διάθεση κ.ά.).
Όταν μάθουμε να δεχόμαστε και ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας, τότε μαθαίνουμε να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε τον άλλον ακόμη κι αν διαφωνούμε μαζί του. Κάθε σύγκρουση δε σημαίνει ότι αμφισβητούμε ο ένας την αξία του άλλου.

Σημαίνει απλά ότι είμαστε 2 διαφορετικοί άνθρωποι (κι αυτό είναι η ομορφιά των σχέσεων) που αγαπιούνται και μαθαίνουν να χειρίζονται τη διαφορετικότητά τους.
Ας εκφράζουμε τα συναισθήματά μας.,oχι αναρχα,όχι παρορμητικά πετώντας τα βίαια επάνω στον συνομιλητή μας …το ζητούμενο είναι να τα επικοινωνήσουμε και όχι να του τα ..φορτώσουμε . Μόνο έτσι ο άλλος θα μας εκτιμά και θα μας υπολογίζει. Τον υποχωρητικό δουλοπρεπή άνθρωπο μπορεί να τον αναζητούμε γιατί μας εξυπηρετεί, βολεύει, ουδέποτε όμως θα τον αγαπήσουμε.Τον επιθετικό ολοι τον βρίσκουν απωθητικό και δυσάρεστο…

Αν εκφράζουμε το θυμό σιγά – σιγά, όταν αρχίζει να γεννιέται δεν θα φτάσουμε ούτε σε …ηφαιστειακή κρίση ούτε σε …καταστροφική συλλογή από άχρηστα σπασμένα πιάτα !!! Ας μιλήσουμε για το τι νιώσαμε, ηταν προσβολή;, αδικία;, μειονεξία; Ας αναλύσουμε λίγο τα πρίν , τα γιατι , τα πότε και τα πως του θυμού μας…ετσι πάνω στη βάση του σεβασμού και της αμοιβαίας διάθεσης για διευθέτηση της διαφωνίας μπορούμε με το σύντροφό μας να βάλουμε ένα επόμενο λιθαράκι στην κοινή μας πορεία, να χτίζουμε πιο στέρεα την σχέση μας χωρίς να κινδυνεύει η αγάπη.