Η Ινδική Αστρολογία θεωρείται ότι είναι από τις παλαιότερες, αλλά και από τις πιο ακριβείς και σταθερές μορφές αστρολογίας σε όλο τον κόσμο. Είναι βασισμένη στην πραγματική αστρονομία. Η Αστρολογία στην Ινδία, έχει σοβαρή υπόσταση και είναι ένα από τα πιο σπουδαία δώρα του Ινδικού πολιτισμού. Θεωρείται από την φύση της πολύ προφητική και αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να προλάβουμε τυχόν προβλήματα στο μέλλον και κακοτυχίες στον δρόμο μας για την επιτυχία. Η αρχαία Verdas που θεωρείται ως η πιο αρχαία λογοτεχνία έχει αναφορές σε αυτή την επιστήμη.

Η Jyothisha ή Αστρολογία είναι ένας από τους κλάδους της Verdas που χρονολογείται στο 1500 π.Χ. Οι Ινδουιστές ήταν οι αρχικοί δάσκαλοι που είχαν βαθειά γνώση της αστρονομίας και πολλά τελετουργικά και θρησκευτικές ιεροτελεστίες σχετίζονταν με την θέση των πλανητών και τις κινήσεις τους. Πολύ πριν γεννηθούν ο Κέπλερ, ο Κοπέρνικος, ο Brahe, ο Γαλλιλαίος και άλλοι γαλαξιακοί αστρονόμοι, οι Ινδουιστές σοφοί είχαν ήδη αποκτήσει αρκετή γνώση για το αστρικό και πλανητικό σύμπαν.

Οι μέθοδοι και η τέχνη που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των θέσεων των πλανητών αλλά και των συνεπειών τους, συμβάλλει στην δημιουργία διαφορετικών συστημάτων. Στην Ινδία οι Σοφοί Αστρολόγοι έδωσαν μία λύση αρκετά καινοτόμο, στο πολύπλοκο αυτό πρόβλημα της κίνησης διαφορετικών σωμάτων, ορίζοντας ένα Σταθερό Ζωδιακό. Αυτό το σύστημα λέγεται Nirayana ή Ινδικό Σύστημα και θεωρείται πως ο Ζωδιακός ή αστρικός κύκλος είναι σταθερός.

Τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται στα Ινδικά συστήματα είναι δυνατό να φέρουν τον υπολογισμό, την ανάλυση και την ερμηνεία σε ένα επιθυμητό επίπεδο ακρίβειας προοδευτικά. Το Δυτικό ή το Sayana ή το Κινούμενο ζωδιακό σύστημα, υπολογίζει τις προβλέψεις βασιζόμενο στην αποκαλούμενη παρούσα θέση του αστρικού συστήματος. Αυτό όμως ενέχει περιορισμούς, όπως ακριβώς και στον σύγχρονο επιστημονικό κόσμο, δεν υπάρχει τρόπος για να οριστεί η παρούσα θέση του αεικίνητου ουράνιου σώματος του ζωδιακού.

Αυτή η διαφορά ανάμεσα στα Sayana και Nirayana (γεωγραφικά μήκη) των πλανητών ονομάζεται Ayanamsa ή ακρίβεια. Το σύστημα Sayana στην καλύτερη περίπτωση είναι μία πρόχειρη πρώτη προσέγγιση. Το σύστημα Nirayana είναι μία καινοτόμος λύση. Το σύστημα Sayana που χρησιμοποιεί τεχνικές προσέγγισης και προοδευτικής ακρίβειας δεν είναι δυνατό στις προβλέψεις. Όταν κάνουμε σύγκριση στην Ινδική και την Δυτική αστρολογία θα βρούμε κάποιες γενικές αρχές κοινές και στα δύο συστήματα.

Η εξύψωση, η εξασθένιση, οι 12 όψεις της ανθρώπινης ζωής και η ιδιοκτησία των οίκων, είναι τα χαρακτηριστικά των πλανητών που είναι ίδια. Υπάρχουν όμως και απόψεις που διαφέρουν. Όπως για παράδειγμα οι τετράγωνες αντίθετες όψεις στην Δυτική είναι πάντα καλές, ενώ στην Ινδική οι όψεις, καλές και οι κακές, είναι στην φύση των πλανητών που συμπεριλαμβάνονται στις όψεις. Το σύστημα Ashtakavarga, οι χάρτες Shadvarga, οι εκτιμήσεις Shadbala και Yogavali δεν υπάρχουν στο Δυτικό σύστημα. Στην Ινδική Επιστήμη της Αστρολογίας δίνονται και συγκεκριμένα θεραπευτικά μέτρα για να μπορέσουν να ξεπεραστούν ψυχικά, ηθικά και φυσικά δεινά με ιατρικές μάντρας και γιόγκα και πολύτιμους λίθους.

indiki-astrologia-zodia

Η Ινδική Αστρολογία παρόλο που δείχνει τις υλικές επιτυχίες και αποτυχίες, και ασχολείται με τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής έχει βαθιές ρίζες στην φιλοσοφία. Είναι επίσης γνωστή με τις ονομασίες Jyotish ή Jyotisha, Vedic και Hindu. Είναι ένα αρχαίο σύστημα μέσω του οποίου οι κινήσεις των ουρανίων σωμάτων έχουν μελετηθεί, μαζί με τα τμήματα του χρόνου που εξαρτώνται από αυτήν. Η Ινδική αστρολογία Jyotish είναι ένας από τους έξι κλάδους Vedanga, τη δευτερεύουσα πειθαρχεία της Βεδικής φιλοσοφίας. Περιστρέφεται γύρω από τον ορατό ή αστρικό ζωδιακό, ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός από τον τροπικό ζωδιακό της δυτικής αστρολογίας. Η προσαρμογή ayanamsa γίνεται για να εξασφαλιστεί η σταδιακή μετάπτωση της εαρινής ισημερίας. Η Ινδική αστρολογία κάνει ωστόσο χρήση του τροπικού ζωδιακού κύκλου, αλλά μόνο για πρόβλεψη πορείας της φύσης, αυτό ξεκίνησε από την αρχαία εποχή και είναι μία πρακτική θεμελιώδης η οποία προέρχεται από τα αρχαία πνευματικά έθιμα της Ινδίας.

Στόχος της Ινδικής αστρολογίας είναι, να μας παρέχει ένα σύστημα από το οποίο να μπορεί να εκτιμηθεί, πώς απεικονίζεται και πώς λειτουργεί το κάρμα στην ατομική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου. Η σχολή της Βεδικής αστρολογίας αναπτύχθηκε από μόνη της και κατέληξε να έχει επιρροή σε όλες τις σχολές μέσα και γύρω από την Ινδία. Δεδομένου ότι βοηθά στην ανάλυση τόσο της αναμενόμενης πραγματικότητας όσο και της γνώσης και πιστεύεται ότι είναι το εκπαιδευτικό στοιχείο του Rig Veda. Η Jyotish αστρολογία είναι και αυτή μέρος του ευρύτερου προγράμματος των Βεδικών σπουδών και αποτελούνται από τα μαθηματικά, την αρχιτεκτονική, την ιατρική και τις στρατιωτικές εφαρμογές. Στην Jyotish, οι πλανήτες είναι grahas και έχουν επιρροή στη ζωή ενός ανθρώπου.

Οι Ινδουιστές πιστεύουν πως, ότι καλό και ότι κακό συμβαίνει στην τωρινή μας ζωή έχει να κάνει με το κάρμα μας από την προηγούμενη ζωή μας. Η Ινδική αστρολογία είναι ένα εργαλείο μας βοηθά στην κατανόηση, πώς ένας συγκεκριμένος πλανήτης οδηγεί σε δυσκολίες στη ζωή. Στην συνέχεια και για να αποφύγουν επώδυνες καταστάσεις και για να ανακουφιστούν πραγματοποιούσαν θρησκευτικές τελετές. Ο ζωδιακός κύκλος της Ινδικής αστρολογίας είναι 360 μοίρες και χωρίζεται σε δώδεκα ίσα μέρη 30 μοίρες το καθένα το γνωστό ζώδιο ή rashi. Παρακάτω παρουσιάζονται τα ζώδια της Ινδικής αστρολογίας με τα σύμβολά τους και την δυτική ονομασία τους.

Οι βασικές αξίες της Ινδικής αστρολογίας είναι Cara (κυριαρχία), Sthira (σταθερότητα), Dvisvabhava (μεταβλητότητα). Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αντανακλώνται από την ποιότητα Cara και είναι το σφρίγος, ο δυναμισμός, η ενέργεια και η ποιότητα της ηγεσίας. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αντανακλώνται από την ποιότητα Sthira και είναι η αποφασιστικότητα, η δύναμη, η σταθερότητα, η πίστη, η εμπιστοσύνη, η ευελιξία και το πείσμα και τέλος τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αντανακλώνται από την ποιότητα Dvisvabhava και είναι η προσαρμοστικότητα, η αθωότητα, το είδος της φύσης, η ευγλωττία, η πρωτοτυπία, η ασυνέπεια, η ταλάντευση και η απερισκεψία.