Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμονας με σημαντική συνεισφορά στην ανατομία, και την αστρονομία. Από τα πιο μεγαλειώδη αριστουργήματα του είναι η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.

Γεννήθηκε στην πόλη Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Απριλίου 1452 και έζησε μέχρι τις 2 Μαίου 1519. Το πλήρες όνομα του ήταν «Leonardo di ser Piero da Vinci» αν και υπέγραφε τα έργα του ως «Leonardo» ή «Io, Leonardo» («Εγώ, ο Λεονάρντο»). Ήταν καρπός του έρωτα του Πιέρο ντα Βίντσι και της Κατερίνας, της οποίας δεν γνωρίζουμε την πλήρη ταυτότητα.

Οι δυο τους δεν έγιναν ποτέ νόμιμο ζευγάρι. Ο Πιέρο ήταν συμβολαιογράφος στην περιοχή, όπως και ο πατέρας του, παππούς του Leonardo. Η μητέρα του, η Κατερίνα, πιθανόν ήταν ταπεινότερης καταγωγής, μάλλον υπηρέτρια. Ένα χρόνο περίπου μετά τη γέννηση του Leonardo οι γονείς του παντρεύτηκαν, ο Πιέρο τη κόρη ενός πλούσιου συμβολαιογράφου και η Κατερίνα έναν εργάτη υψικάμινου.

Μεγάλωσε με τον πατέρα του, όπου από πολύ μικρή ηλικία έδειξε δείγματα της ευφυΐας και του καλλιτεχνικού του ταλέντου. Στάλθηκε σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του φλωρεντινού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερόκιο.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την μεγάλη και μυστηριώδεις προσωπικότητα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τον κώδικα αυτής της μοναδικής και μεγαλειώδους μορφής μέσω της Αστρολογίας. Ας εξετάσουμε λοιπόν τον αστρολογικό χάρτη αυτού του τόσο σπουδαίου άντρα για να δούμε ποια είναι αυτά τα στοιχεία που συνέθεσαν αυτή την τόσο χαρισματική προσωπικότητα.

Ο Ντα Βίντσι, ήταν Ταύρος με ωροσκόπο Τοξότη και Σελήνη στους Ιχθύς. Ο Τοξότης σαν ωροσκόπος του έδωσε έντονα μάτια, δεμένο και γυμνασμένο σώμα, ανοιχτό χρώμα και χαρούμενη σοφή παρουσία. Ήταν ειλικρινής, ανεξάρτητος, άφοβος, επιδεικτικός, παρορμητικός και φιλόδοξος. Διακρινόταν για την διορατικότητά, τους σωστούς υπολογισμούς, και το έγκυρο ένστικτο.

Ένας τέτοιος πλανητικός συνδυασμός φέρνει ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία και την ανάλυση, ίσως όχι μόνον της Θρησκείας, αλλά και οποιαδήποτε άλλης μορφής δοξασία. Ήταν σαφώς προοδευτικός, με δυνατότητα αξιοποίησης κάθε ευκαιρίας για εξέλιξη και έντονα αξιοπρεπής, με καλό γούστο. Γεννημένος δάσκαλος με ενδιαφέρουσες απόψεις και γνώσεις. Έντονα θρησκευτικό πνεύμα, έστω και αν δεν ήταν θρησκευόμενος.

Η Σελήνη στους Ιχθύς του έκανε επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει μέσα στη ζωή μέσα από την τέχνη. Αυτό που τον βοήθησε πραγματικά ήταν η διαίσθηση.
Επίσης η Σελήνη στον 3ο οίκο δείχνει συναισθήματα που διακρίνονται από αστάθεια, δίψα για μάθηση, ιδέες, ταλέντο στην συγγραφή, τις δημόσιες σχέσεις και γενικά με τις πνευματικές ενασχολήσεις.

Ο Ερμής στον Κριό δείχνει ένα ενθουσιώδες, παρορμητικό, εγωκεντρικό άτομο, με οξύ και παρατηρητικό μυαλό.
Ο Άρης στον Υδροχόο τον ώθησε να χρησιμοποιήσει τη δυναμική του σκέψη και να ασχοληθεί με την τεχνική, μηχανολογία, τη φιλοσοφία, και να ξοδέψει τη δραστηριότητά του σε πρακτικές εφαρμογές.
Επίσης ο Άρης στο 2ο οίκο δείχνει ανάγκη από συναισθηματική και υλική ασφάλεια.

Ο Δίας στους Ιχθύς ήταν το στοιχείο που τον έκανε “ονειροπόλο”, με μεγάλη ευαισθησία και έντονη την ανάγκη της υπεραναπλήρωσης. Η ψυχική συγκρότηση και ισορροπία όμως που χρειαζόταν, τον ώθησε να εκφραστεί στην τέχνη, στη μεταφυσική, στην επιστημονική έρευνα για να συμφιλιώνεται με τον εαυτό του και το περιβάλλον.
Επίσης ο Δίας στον 3ο οίκο μαρτυρά μυαλό εύστροφο, ικανή αντίληψη και ανεπτυγμένες τις πέντε αισθήσεις, ιδιαίτερα την ακοή και την όραση. Έκανε καλύτερα και ευκολότερα, αυτό που για τους άλλους ήταν κουραστικό.
Ο Κρόνος στο Ζυγό, τον έκανε δίκαιο στις σχέσεις του με τους άλλους.

Ασκούσε μια αυστηρή κριτική στον εαυτό του και προσπαθούσε να είναι άμεμπτος στον τρόπο που δρούσε και εργαζόταν.
Ο Ήλιος στον 5ο οίκο δείχνει προσωπικότητα που αναζητούσε συνεχώς μέσο έκφρασης. Επιδίωκε την αυτοπροβολή, ενώ είχε και μια υπεροπτική διάθεση. Σίγουρα αυτή η όψη δείχνει καλλιτεχνικές τάσεις, καθώς και αγαπητή και χαρισματική προσωπικότητα.

Η Αφροδίτη στον 6ο οίκο μαρτυρά την ανάγκη του Ντα Βίντσι για αρμονία. Ήταν εργατικός, γιατί ήθελε να είναι χρήσιμος με τα δικά του μέσα στο κοινωνικό σύστημα.
Ο Ουρανός στον 8ο οίκο τον έκανε να βρίσκεται σε μια διαρκή μεταφυσική αναζήτηση. Η ιδέα του θανάτου τον απασχολούσε πολύ.

Επίσης κι ο Πλούτωνας στον 8ο οίκο, τον βοήθησε να ζει και να πετυχαίνει με τη ψυχική του δύναμη και την ακατάβλητη θέλησή του. Σοβαρός σ’ ότι επιδίωκε, απομακρυσμένος από ανόητες συνήθειες. Άνθρωπος που ενέπνεε δύναμη, εμπιστοσύνη και ασφάλεια.
Ο Ποσειδώνας στον 9ο οίκο, του χάρισε ανώτερα ιδανικά, ηθικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, φαντασία και ανάγκη για εξέλιξη. Δεν αποκλείεται να είχε το χάρισμα να θεραπεύει… με τον ψυχισμό του.

Η ικανότητά του για ενόραση και ανάταση ήταν μεγάλες, η διαίσθησή του συγκλονιστική και η δεκτικότητα του ασύλληπτη. Δικαίως θεωρείται αρχετυπική μορφή του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Homo Universalis και μια ιδιοφυής προσωπικότητα και όπως πάντα μία έντονη προσωπικότητα πάντοτε διχάζει…