Πόσες φορές τους δημιουργούμε με κέφι και χαρά για να τους κυνηγήσουμε γεμάτοι αναμονή και ελπίδα. Όταν πετυχαίνουν νιώθουμε πλήρεις και δικαιωμένοι. Όταν αποτυχαίνουν εισπράττουμε απογοήτευση και γεμίζουμε σκέψεις και ερωτηματικά για το γιατί.

Ας δούμε 5 λάθη που συχνά στοιχίζουν τη μη εκπλήρωση των στόχων μας:

  • Όταν ο πήχης είναι πολύ ψηλά.
  • Όταν οι στόχοι είναι όνειρα άλλων και «πρέπει» άλλων.
  • Όταν είναι δυσδιάκριτοι και όχι καθαροί.
  • Όταν δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες μας.
  • Όταν τα λάθη είναι αφορμή για μαστίγωμα κι όχι για μάθηση γινόμαστε σκληροί και απαιτητικοί με τον εαυτό μας. ΄Έτσι δυσκολεύουμε τους στόχους μας και ζητάμε το maximum δυνατό, με αποτελέσματα συχνά αμφίβολα. Το άγχος που μας δημιουργείται λειτουργεί διαλυτικά, οι δυνάμεις μας αδυνατίζουν και ο στόχος μοιάζει μακρινός και δύσκολος να κατακτηθεί, ώσπου ξεθωριάζει τελείως κι εμείς βρισκόμαστε με την πικρή γεύση της αποτυχίας.

Χαμηλά ο πήχης λοιπόν. Ας ξεκινήσουμε με στόχους απλούς και εύκολους. Είναι πολύ σημαντικά να ξέρουμε ακριβώς τι ζητάμε και να το αρθρώνουμε με ακρίβεια. Αυτό προϋποθέτει ότι γνωρίζουμε τις ανάγκες μας και με βάση αυτές ορίσαμε τους στόχους μας.

Αν είναι επιθυμία άλλων (γονέων, φίλων, συγγενών) ή κοινωνικά «πρέπει» τότε σίγουρα Δε θα έχουμε ούτε την όρεξη ούτε τη διάθεση να προχωρήσουμε με επιτυχία. Κι όταν λέμε επιτυχία δεν εννοούμε χωρίς λάθη. Λάθη σίγουρα θα γίνουν. Το θέμα είναι πώς τα χειριζόμαστε, με κατανόηση ή με διάθεση κριτικής και τιμωρίας;
Αγάπη στα λάθη μας λοιπόν, για να μαθαίνουμε ευκολότερα. Στόχους απλούς, καθαρούς, ευδιάκριτους, στόχους δικούς μας, απόρροια των αναγκών μας για να χαρούμε και τη διαδρομή και την κατάκτησή τους.