Οι ερωτικές φαντασιώσεις είναι πολύ συχνά η πιο κρυφή πτυχή της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Κι επειδή δεν μπορούν να ελεγχθούν, υπάρχει συχνά η τάση να καταστέλλονται. Κι αυτό γιατί το περιεχόμενό τους, αν και έντονα διεγερτικό, μπορεί να είναι χυδαίο ή απωθητικό για το σεξουαλικό κώδικα αυτού που τη βιώνει ή του περιβάλλοντός του. Ίσως πάλι ένας σοβαρός λόγος που κρατιούνται κρυφές να είναι ο φόβος της περιφρόνησης.

Μεγάλο ταμπού

Σίγουρα αποτελεί εφιάλτη η φαντασίωση της αποκάλυψης μιας σεξουαλικής φαντασίωσης. Πράγμα, βέβαια, αυτονόητο για μια κοινωνία που θεωρεί ταμπού οτιδήποτε έχει σχέση με τη σεξουαλικότητα ή με ό, τι αποκλίνει από αυτό που έχει ορίσει εκείνη σαν σεξουαλικότητα.

Χωρίς αμφιβολία άνδρες και γυναίκες μπορούν ν’ αφηγηθούν στα αστεία ή στα σοβαρά τις φαντασιώσεις τους που έχουν σχέση με φήμη, πλούτο ή καριέρα. Τους τρομάζει όμως η ιδέα να μιλήσουν για τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις.

Κι όμως η φαντασίωση έχει δυο μεγάλες λειτουργίες στη ζωή μας. Από τη μια σχεδιάζουμε και φανταζόμαστε μελλοντικές ενέργειες βασιζόμενοι σε δικές μας εμπειρίες. Από την άλλη, ονειρευόμαστε κάτι που δεν έχουμε εκφράζοντας με αυτή τη φαντασίωση επιθυμίες ή φιλοδοξίες.

Εντονότερες στην εφηβεία

Φαντασιώσεις σεξουαλικού τύπου μπορούν να εμφανιστούν από την προεφηβική ηλικία, αλλά γίνονται εντονότερες στην εφηβεία, περίοδο γεμάτη ένταση με ορμονικές, ψυχολογικές και ιδεολογικές κατατάξεις.

Συχνά τα παιδιά αυτή την περίοδο, φαντάζονται καταστάσεις που δεν μπορούν να ζήσουν γιατί δεν τους το επιτρέπει η φυσική και ψυχική τους κατάσταση. Αργότερα, όταν τα όνειρα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα, μειώνεται η ένταση και η συχνότητά τους.

Ανδρικές και γυναικείες φαντασιώσεις

Υπάρχει μια διαφοροποίηση στον τρόπο που βιώνουν άνδρες και γυναίκες τις φαντασιώσεις τους. Ο άνδρας μεταμορφώνεται σ’ ένα γεμάτο αυτοπεποίθηση αρσενικό, που μπαίνει αμέσως στο…ψητό και παίρνει από την κάθε γυναίκα ό, τι της ζητήσει, αφήνοντάς της αξέχαστες εμπειρίες. Η γυναίκα πάλι μεταμορφώνεται σε ένα αισθησιακό πλάσμα που σε όλες του τις κινήσεις υπάρχει «υπαινιγμός». Ο καθένας τους ενσαρκώνει το πρότυπο του άνδρα ή της γυναίκας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μέσα του.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι ερωτικές φαντασιώσεις που είναι κατάλοιπα βιωμάτων ακόμα και της παιδικής ηλικίας.