Ο έρωτας σκοπεύει στις καρδιές και οι δύο χθεσινοί άγνωστοι γίνονται σημερινοί εραστές και αυριανοί ενδεχομένως σύντροφοι. Ο πόθος και η διέγερση της αρχής βρίσκουν την μεγαλύτερη ένταση τους ανάμεσα σέ λόγια καρδιάς, κινήσεις γοητείας και πράξεις τρυφερότητας και σαγήνης. Κάποιες φορές ο κύκλος κλείνει εδώ και οι δύο εραστές κρατάνε σαν πολίτιμη ανάμνηση οσα σε συμπυκνωμένο χρόνο μπόρεσαν να νιώσουν, να εκφράσουν, να ζήσουν… Κάποιες άλλες φορές η ανάγκη και η επιθυμία για συντροφικότητα συναντούν τη συναισθηματική φόρτιση της πρώτης επαφής και μαζί κάνουν την αρχή μιας κοινής πορείας με πολλές αναμονές καί ελπίδες.

Οι δύο σύντροφοι επιθυμούν και ονειρεύονται μια σχέση συναισθηματικής ασφαλείας , ουσιαστικής επικοινωνίας αλλά και μια σχέση γεμάτη ενδιαφέρον και ζωντάνια.
Στην πορεία δυστυχώς συχνά ο πήχυς κατεβαίνει και οι δύο σύντροφοι καταδικάζουν τούς εαυτούς τους , μέσα από αμοιβαίους συμβιβασμούς , σε μια ισοπεδωμένη συνύπαρξη χωρίς εξάρσεις χωρίς εκπλήξεις χωρίς ερωτικό νεύρο. Κάποιοι χωρίζουν αμέσως , κάποιοι άλλοι άρχίζουν να ψάχνουν την ερωτική ζωντάνια σε παράληλες σχέσεις η λουφάζουν σέ μια καταθλιπτική και μονότονη διεκπεραίωση.

Μπορεί το κέφι και η διέγερση που βιώνουμε στην περίοδο του φλέρτ να έχουν μια μοναδικότητα, κάτι ξεχωριστό και ανεπανάληπτο. Μπορεί ομως να διατηρηθούν και στήν πορεία της συντροφικής σχέσης , δέν εξαφανίζονται από μόνα τους με κάποιο μαγικό ανεξήγητο τρόπο .Η ζωή γίνεται πολύ άχρωμη και άχαρη όταν αφήνουμε τον έρωτα να φύγει . Μιά συντροφική σχέση θα εδραιωθεί όταν θα στηρίζεται στην αμοιβαία αγάπη, την εκτίμηση, το σεβασμό. Όταν θα δέχομαι τον άλλον όπως είναι και θα το αναγνώριζε το δικαίωμα να είναι αυτός που είναι. Όταν δεν θα υποτιμώ τις απόψεις και τα πιστεύω του ακόμη κι όταν διαφωνώ.
Όταν θα σέβεται τις επιλογές μου ακόμη κι όταν δεν του αρέσουν. Όταν θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε την διαφορά ανάμεσα στο δ ι α φ ω ν ώ και το υ π ο τ ι μ ώ.
Μιά συντροφική σχέση όμως εκτός από πηγή συναισθηματικής κάλυψης και αμοιβαίας εκτίμησης και αποδοχής χρειάζεται και ζωντάνια και ερωτισμό. Ας δούμε κάποιες προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν στην δυνάμωση και την ανανέωση της.

Ρομαντισμός
Σε όλους μας αρέσει να νιώθουμε λίγο…. ήρωες κάποιας ρομαντικής ιστορίας . Ανάμεσα σε καθημερινές συνήθειες και πεζές κουβέντες ας αφήσουμε χώρο για κάτι ξεχωριστό, γιά ομορφιά , για ονειρα , για ευαισθησία. Ο ρομαντισμός δεν εξαντλείται μόνο σε ..δακρύβρεχτα γράμματα σε.. «ματωμένα ηλιοβασιλέματα» η σε αναμμένα κεράκια .Μπορει να εμπνεύσει τη διάθεσή μας να χτίσουμε μια «παραμυθένια» ατμόσφαιρα και ν αφήσουμε ελεύθερα από μέσα μας να βγει ένας μικρός ήρωας , ένας μικρός πρωταγωνιστής κάποιας ιστορίας αγάπης ερωτα και πάθους . Ο χώρος ο χρόνος και ο τρόπος είναι υπόθεση των δύο συντρόφων και της δικής τους δημιουργικής φαντασίας.

Xιούμορ
Σε κάθε σχέση θα υπάρχουν πολλές στιγμές έντάσεων , αντιθέσεων , διαφωνιών και παρεξηγήσεων . Το να διαβάζουμε και να ζούμε τίς καταστάσεις από την αστεία πλευρά τους , εκτός του οτι μπορεί να ρίξει τους τόνους και να προλάβει τίς όξύνσεις , μπορεί να μας φέρει και διάθεση για γέλια και διασκέδαση. Μπορεί να μας χαρίσει ευεξία , χαρά ανακούφιση και διάθεση παιχνιδιού. Ας μην παίρνουμε μόνιμα τη συντροφική μας σχέση τόσο πολύ στα σοβαρά. Οι ώρες για μιά υπεύθυνη αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων ας εναλλασσονται με παιχνίδια, με γέλια, με πειράγματα με αστεία. Η σχέση θα γίνεται πολύ πιο ανάλαφρη, πιο ευθυμη , πιό διασκεδαστική, πιο ζωντανή

Προσωπικά ενδιαφέροντα
Συχνά παραπονιόμαστε για βαρεμάρα περιμένοντας να γίνει θαυματουργά κάτι που να μας κινήσει το ενδιαφέρον. Συχνότατα δε ,φορτώνουμε αυτό το ρόλο στο σύντροφό μας, προσδοκώντας να γίνει εκείνος ο δάσκαλός μας , ο διασκεδαστής, ο εκπαιδευτής. Ειναι προσωπικό θέμα του κάθε συντρόφου η απόκτηση και η καλιέργεια προσωπικών ενδιαφερόντων τέτοιων που θα ανοίξουν τους ορίζοντες μας και θα μας προσφέρουν ικανοποίηση , Ενασχολήσεις και δραστηριότητες υπάρχουν πολλές καλλιτεχνικές , αθλητικές πνευματικές , κοινωνικής ευαισθησίας, ενασχόληση με την πολιτική και το συνδικαλισμό…Ετσι αξιοποιούμε τις ικανοτητες μας , δίνουμε διέξοδο στήν δημιουργικότητα μας και , εισπράτοντας ικανοποίηση κι ευχαρίστηση καταθέτουμε το δικό μας μερτικό στην διεκδικηση μιας σχεσης ακμαίας και ζωντανής.

Μικρές αλλαγές
Σε κάθε συντροφική σχέση αποκτώνται σιγά σιγά κάποιες συνήθειες που από τη μια της δίνουν σταθερότητα από την άλλη την εγκλωβίζουν συχνά σε μια στείρα και ανιαρή επανάληψη. Για ν ανανεώνουμε τη σχέση μας δεν είναι απαραίτητο να εξερευνήσουμε τα Ιμαλάια η ν αλλάζουμε κάθε χρόνο σπίτι η να ακολουθούμε πιστά τα ακροβατικά του Κάμα Σούτρα.Αρκεί συχνά το σπάσιμο απλών μονότονων συνηθειών για να χαρίσουμε φρεσκάδα και καινούσγια πνοή .Μπορούμε π.χ να αλλάζουμε που και που ημέρα για την επίσκεψη στούς γονείς μας η τον τοπο των ραντεβού .Μπορούμε να τροποποιούμε τις αισθητικές μας επιλογές στο ντύσιμο , στα μαλλιά στο μακιγιάζ ,και να κάνουμε μικρές επεμβάσεις με ελάχιστα εξοδα στη διακόσμηση του χώρου μας .Μπορούμε να βάζουμε φαντασία και ευρηματικότητα στο χώρο το χρόνο και τον τρόπο της σεξουαλικής μας επαφής. Μπορούμε σε μια μακρόχρονη σχέση ν ανακαλύψουμε η να εφεύρουμε μικρές αλλαγές που ομως θα προσδώσουν σάν αναλαφρες πινελιές το δικό τους χρώμα , ύφος και στύλ.

Φίλoi/ κοινωνικές επαφές
Σημαντική ανάσα και ευχάριστη νότα σε μια συντροφική σχέση είναι η ύπαρξη φίλων , Σπάζει έτσι το πνιγηρό αυτοκόλλητο δύο ανθρώπων που ζουν ο ένας μ ε τον άλλον γ ι α τον άλλον σε μια στεγανοποιημένη σχέση όπου σε λίγο καιρό θα «βράζουν στο ζουμί τους» όπως λέει ο λαός μας. Ας αφήσουμε χώρο για φίλους καλούς , φίλους παλιούς και νέους, προσωπικούς του καθένα αλλά και κοινούς , για να δώσουν τη δική τους πνοή και φρεσκάδα με όσα καινούργια και αλλιώτικα θα προσφέρουν.

Όνειρα
Το να κάνουμε όνειρα ο καθένας μόνος αλλά και οι δύο μαζί και στη συνέχεια να βάζουμε στόχους για να τα υλοποιήσουμε είναι κάτι που πυροδοτεί τη φαντασία ,χαρίζει κίνητρο, ενισχύει τη διάθεση για δράση και δίνει τη δική του ενταση και ζωηράδα στούς δύο συντρόφους και στη μεταξύ τους σχέση.
Η υπόθεση της ζωντάνιας σε μια σχέση δεν είναι πολυτέλεια ούτε άπιαστο όνειρο Είναι απόφαση,ειναι επιλογή, είναι συνεργασία, είναι ένα παιχνίδι χαράς και φαντασίας δύο κατ αρχήν προσωπικα ικανοποιημένων και ευχαριστημένων συντρόφων που επιθυμούν και διεκδικούν μια ενδιαφέρουσα σχέση αγάπης , ερωτικής εντασης αμοιβαίας ικανοποίησης και ευτυχίας…