Ο έρωτας είναι τρέλα, μίγμα μανίας, άνοιας και ιδεο-ψυχαναγκαστικής διαταραχής που απομονώνει τον ερωτευμένο από τον περίγυρο του, μεταβάλλει συμπεριφορά και χαρακτήρα, κάνει το γνωστό… άγνωστο. Οι νευρολόγοι, πλέον, διαθέτουν απεικονίσεις του ερωτευμένου εγκεφάλου στην παραληρηματική φάση του.

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο έρωτας είναι βιολογική ανάγκη διαφορετική από τη σεξουαλική διέγερση. Μοιάζει με την πείνα, τη δίψα, την ανάγκη για ναρκωτικό, και λιγότερο με ενθουσιασμό ή φιλική αγάπη.

Τα συναισθήματα
Η έρευνα εξηγεί γιατί ο έρωτας μπορεί να εμπεριέχει τόσο ακραία και αντίθετα συναισθήματα, όπως ευφορία, άγχος και θυμό γιατί όταν χάνουμε το αντικείμενο του πόθου μας, ο έρωτας ενισχύεται. «Όταν είσαι ερωτευμένος χάνεις τον έλεγχο, τη λογική», εξηγεί η δρ Χέλεν Φίσερ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Ράτζερς.

Για τη μελέτη, η δρ Φί¬σερ, η δρ Λούσι Μπράουν της ιατρικής σχολής Αλβέρτος Αϊνστάιν και ο δρ Αρθουρ Αρον, ψυχολόγος του STATE UNIVERSITY OF NEW YORK ανέλυσαν 2.500 τομογραφίες εγκεφάλου 17 φοιτητών που διένυαν τους πρώτους μήνες ή εβδομάδες του ερωτικού τους πάθους. Οι φοιτητές κοιτούσαν τη φωτογραφία του ή της αγαπημένης τους ενώ υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι εικόνες συγκρίθηκαν με άλλες που ελήφθησαν, ενώ οι εθελοντές κοιτούσαν τη φωτογραφία κάποιου γνωστού τους.

Όπως αποδείχθηκε, εστίες δραστηριότητας του «ερωτευμένου εγκεφάλου» βρίσκονται σε περιοχές του υποσυνειδήτου με πολλά κύτταρα που είτε παράγουν είτε προσλαμβάνουν ντοπαμίνη. Το χημικό στοιχείο ανιχνεύεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο όταν αναμένουμε ή επιθυμούμε κάποια ανταμοιβή. Η συμπεριφορά που έχει ο ερωτευμένος είναι πέρα από τα όρια της λογικής.

Γι αυτό έρωτας και μίσος έχουν την ίδια αιτία.
Βέβαια για την ερωτική έλξη, πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί η ουσία «Λουλιμπερίνη», αποτέλεσμα άλλων χημικών διεργασιών που προκαλούνται από συγκλίσεις των ζωδίων των ατόμων και των πλανητών τους.

Γι αυτό συμβαίνει συχνότατα, ενώ γνωρίζουμε ή είμαστε κοντά σε κάποιο άτομο, να αδιαφορούμε για αυτό, και ξαφνικά να αισθανόμαστε τρελά ερωτευμένοι μαζί του.

Γιατί τότε είμαστε σωματικά κοντά, αλλά μακριά ζωδιακά.
Στους πιο παθιασμένους δραστηριοποιείται ο «κερκοφόρος πυρήνας»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στον εγκέφαλο των πιο παθιασμένων δραστηριοποιείται ο «κερκοφόρος πυρήνας». Αυτός βρίσκεται σε αντιδιαμετρικό σημείο του εγκεφάλου από την περιοχή που «εγγράφει» πόσο ελκυστικό -όσον αφορά στη μορφή- είναι το αντικείμενο του έρωτα και συνδέεται με την επιθυμία, τη διαρκή σκέψη και την ανεξήγητη και ακαταμάχητη έλξη που νιώθουμε για έναν και μόνο άνθρωπο, καίτοι περιστοιχιζόμαστε από εξίσου γοητευτικούς επιδόξους συντρόφους.

Η «μανία» του καινούργιου έρωτα αμβλύνεται με το πέρασμα του χρόνου, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στη λειτουργία των κέντρων του εγκεφάλου.

Η απόρριψη
Ένας από τους λόγους που κάθε νέος έρωτας προκαλεί τέτοιο καρδιοχτύπι είναι ο φόβος και η αγωνία μήπως τελικά δεν βρει ανταπόκριση. Όπως διαπιστώθηκε, η απόρριψη, ενώ εξακολουθεί να είσαι ερωτευμένος, αποσυντονίζει τη δραστηριότητα σε όλες σχεδόν τις περιοχές του εγκεφάλου.

Σιγά – σιγά, όμως, η ηρεμία αποκαθίσταται και τα κυκλώματα του εγκεφάλου που συνδέονται με το πάθος μένουν ακέραια, έτοιμα να «ξανανάψουν» όταν θα δούμε τον κατάλληλο.