Ι Τσίνγκ

Το Ι Τσινγκ, ή Βιβλίο των Αλλαγών, το κινέζικο χειρόγραφο όπου εξηγείται η σημασία των 64 εξαγράμμων, αποτελεί έργο μεγάλης ομορφιάς. Κάθε εξάγραμμο περιγράφεται και ερμηνεύεται γραμμή-γραμμή με τα λόγια του φιλοσόφου. Λόγω του περιορισμένου χώρου, θα περιοριστούμε αναγκαστικά σε λίγες λέξεις-κλειδιά για καθένα εξάγραμμο, και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι αν βρίσκετε ενδιαφέρον το Ι Τσινγκ, αξίζει σίγουρα να το μελετήσετε περισσότερο.

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το ερώτημα για το οποίο ζητάμε απάντηση. Οι περισσότεροι από όσους ασκούν το Ι Τσινγκ δημιουργούν χαλαρωτική ατμόσφαιρα, ίσως με απαλό φωτισμό και αρωματικά έλαια. Όσο πιο συγκεκριμένη είναι η ερώτηση, τόσο πιο λεπτομερής θα είναι η απάντηση που θα δώσει το Ι Τσινγκ. Θα πρέπει να έχετε σκεφτεί πολύ προσεκτικά την ερώτηση προτού ριχτούν τα νομίσματα για να δημιουργηθεί το εξάγραμμο, το οποίο φτιάχνεται από κάτω προς τα πάνω. Πολύ συχνά, η απάντηση σε ένα ερώτημα οδηγεί σε άλλο, όμως και πάλι θα πρέπει να το σκεφτείτε πολύ προσεκτικά πριν ζητήσετε το δεύτερο εξάγραμμο. Πάρτε τρία νομίσματα της ίδιας αξίας. Αν δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η «κορώνα» και ποια τα «γράμματα», καθορίστε το εσείς. Οι γραμμές που μπορεί να προκύψουν είναι οι εξής:

3 «κορόνες» ——-Χ——– «κινούμενο» γιν
3 «γράμματα» ——-Ο——– «κινούμενο» γιανγκ
2 «κορόνες»/1 «γράμματα» —— ——- γιν
2 «γράμματα»/1 «κορόνα» ————— γιανγκ

Η πρώτη ρίψη δίνει την πρώτη γραμμή του εξαγράμμου (ξεκινώντας από κάτω), η δεύτερη τη δεύτερη κ.ο.κ. Καθώς δημιουργείται το εξάγραμμο, σημειώστε τις γραμμές σε ένα χαρτί. Όταν ολοκληρωθεί το εξάγραμμο, το νόημα των κινούμενων γραμμών αντιστρέφεται: οι γραμμές που συμβολίζουν το «Κινούμενο» Γιν γίνονται (συνεχείς) γραμμές Γιανγκ, και οι γραμμές του «Κινούμενου» Γιανγκ γίνονται (διακεκομμένες) Γιν. Από ιστορική άποψη, οι γραμμές που αλλάζουν έχουν την ακόλουθη σημασία. Αν πρόκειται για την πρώτη γραμμή, σημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ή μια αλλαγή που δεν είναι σίγουρο από πού πηγάζει. Αν είναι η δεύτερη, δείχνει αστάθεια. Η τρίτη γραμμή δείχνει αλλαγή εξαιτίας ανατροπών στο πρόγραμμα που δεν γινόταν να προβλεφθούν. Η τέταρτη γραμμή μπορεί να δείχνει αλλαγή που οφείλεται σε ανάμειξη άλλου, ενώ η πέμπτη υποδεικνύει επωφελείς αλλαγές από κάποιου είδους εξέλιξη. Τέλος, αν αλλάζει η έκτη γραμμή, σημαίνει ότι η κατάσταση όσον αφορά το ερώτημά σας δεν είναι ισορροπημένη.