Το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά στην ζωή μας. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι παραλίες ομορφαίνουν, τα περιοδικά μας βάζουν σε πειρασμό με ελκυστικές εικόνες και προτάσεις διακοπών και οι συζητήσεις για το τι θα κάνουμε αρχίζουν σιγά- σιγά να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τον χρόνο μας. Όλα γύρω μας και μεταξύ μας συνηγορούν στο να μας βάλουν σ’ ένα κλίμα ονειροπόλησης και αναμονής. Πώς θα είναι οι φετινές διακοπές ,που θα πάμε, με ποιόν η με ποιους, τι θα κάνουμε?

Καταθέτουμε σχέδια, προγράμματα και ιδέες που σκοπό έχουν να κάνουν πιο χαρούμενη την διάθεσή μας και να γεμίσουν με γλυκεια αναμονή τις μέρες και τις νύχτες μας.

Τι γίνεται όμως όταν σε όλον αυτό τον καταιγισμό καλοκαιριών ονείρων εμείς νιώθουμε άβολα και παράξενα απλά και μόνο γιατί δεν θα έχουμε παρέα για να τα μοιραστούμε, γιατί θα είμαστε μόνοι μας, γιατί δεν εχουμε αρκετά χρήματα , γιατί πρέπει να παραμείνουμε στην πόλη.Για κάποιες και κάποιους ολοι αυτοί είναι καθοριστικοί λόγοι για να ακυρώσουν τις διακοπές τους, για να κλειστούν στο καβούκι τους και να ριχτούν σε ατέλειωτη αυτολύπηση.

Έχουμε όλοι μας καταλάβει ότι η ζωή έχει πολλές ανατροπές ότι συχνά τα πλάνα μας ανατρέπονται, ότι τα πράγματα αλλάζουν χωρίς πάντα να το επιθυμήσουμε η να το επιδιώξουμε. Λόγοι αντικειμενικοί, (οικονομικές αλλαγές, εργασιακές, οικογενειακές κ.α ) αλλά και λανθασμένες κρίσεις και εκτιμήσεις έρχονται να φέρουν τ΄ απάνω κάτω στην ζωή μας και να μας βάλουν μπροστά σε νέα δεδομένα και διλήμματα. Η Μαρία θα πάρει σε λίγο την άδεια της για το καλοκαίρι. Όμως δεν έχει σύντροφο αυτή την εποχή και οι φίλες της δεν είναι διαθέσιμες γιατί εργάζονται.Ειναι τόσο θυμωμένη και απογοητευμένη μ αυτό που σκέφτεται να μείνει στην Αθηνα και να περάσει «μαυρο καλοκαίρι»,όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η Νόρα έχει δύο παιδιά και ασχολείται με αυτά και με το σπίτι. Μόλις έμαθε από τον σύντροφο της ότι εκείνος δεν θα μπορέσει να λείψει φέτος από την δουλειά του ούτε μια βδομάδα θύμωσε, φώναξε, έκλαψε και τώρα άκεφη και μελαγχολική σκέφτεται να ακυρώσει τα πάντα. Η Ελένη μόλις χώρισε και αρνείται να προσπαθήσει το παραμικρό. Ο Χάρης είναι ντροπαλός και δεν μπορεί να προτείνει σε κανέναν να πάει μαζί του διακοπές. Έτσι μένη θλιμμένος και μόνος να ζηλεύει τους τυχερούς που φεύγουν. Από την άλλη η Νίκη που αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα δεν μπορεί να προσφέρει στον εαυτό της παρά ελάχιστα, «ψίχουλα», όπως λέει κι η ίδια κι αυτό της προκαλεί πίκρα, απογοήτευση και στεναχώρια. Ο Νότης ήθελε να πάει στην Μύκονο αλλά ο κολλητός του προτιμάει την Ικαρία και ο Νότης δεν θέλει να του εναντιωθεί γιατί έχασε τον πατέρα του πριν 6 μήνες. Έτσι με βαριά καρδιά ακολουθεί στην Ικαρία με προοπτικές δυσοίωνες.

Υπάρχει τελικά μόνον ένας τρόπος για να περνάει κανείς το καλοκαίρι και τις διακοπές του? Ποια είναι η ιδανική εικόνα? είναι ένα ζευγάρι σε κάποια ειδυλλιακή παραλία, είναι μια παρέα φίλων σε ένα βραδινό κέντρο η σε κάποια πολυσύχναστη παραλία, είναι δύο σύντροφοι που περπατούν χέρι -χέρι σε κάποιο γραφικό νησιώτικο σοκάκι , είναι δύο φίλες που συναντούν δύο αγόρια και ζουν ένα καλοκαιρινό ρομάντζο , είναι τα τρελά πάρτι και χρήματα που ξοδεύονται ασύστολα?

Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις «τέλειες» εικόνες που έχουμε κατά νου και ας ασχοληθούμε με εμάς. Τι χρειαζόμαστε αυτή την εποχή για να νιώθουμε πλήρεις και ικανοποιημένοι? Ποιες είναι οι πιο σημαντικές ανάγκες μας? Μας λείπει χαλάρωση , διασκέδαση , εκτόνωση, ξενοιασιά και ξεκούραση, ένταση και κινητικότητα, αλλαγές στην καθημερινότητα, περίσκεψη , ηρεμία και μοναξιά? Χρειαζόμαστε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, ρομαντισμό , ερωτική ένταση?

Καλλίτερες διακοπές είναι εκείνες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καθένα μας. Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό στυλ, ένας και μοναδικός τρόπος, ένας και μοναδικός τόπος . Το βουνό, η ή θάλασσα, ή μοναξιά, η ή παρέα, τα λίγα η τα περισσότερα χρήματα η ηρεμία, η ή έντονη διασκέδαση, η απομόνωση, η ή κοσμική ζωή μπορούν να προσφέρουν ωραιότατες συνθήκες για να απολαύσουμε και να χαρούμε ο, τι έχουμε ανάγκη και επιθυμούμε.

Πριν σταματήσουμε στο τι προσφέρουν οι άλλοι ας ξεκινήσουμε με το τι εμείς χρειαζόμαστε και ύστερα ας ψάξουμε τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Από αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να διαλέξουμε εκείνον που πάει στα μέτρα και τις δυνατότητές μας, αξιοποιώντας τον στο έπακρο. Κάθε τι μπορεί να ομορφαίνει και να γίνει απολαυστικότερο όταν αντιμετωπίζεται σαν πηγή χαράς. Εάν σταθούμε με κριτική διάθεση και απαξίωση, εάν παραπονιόμαστε και μεμψιμοιρούμε τότε πικραινόμαστε, μελαγχολούμε και δεν γευόμαστε ούτε το ελάχιστο απ’ όσα θα μπορούσαμε.

Μερικές φορές στην ζωή τα πράγματα δεν γίνονται όπως θα θέλαμε.Δυσκολίες, προβλήματα και ανατροπές έρχονται να ζητήσουν επιτακτικά αλλαγές στις οποίες καλούμαστε να προσαρμοστούμε άμεσα.Αλοιώς κινδυνεύουμε να βουλιάξουμε σε απραγία και απογοήτευση. Ακόμη κι αν τα χρήματα είναι λιγοστά, ακόμη κι αν η δουλειά μας και οι απαιτήσεις της, μας στερούν μια μαγευτική νησιώτικη παραλία, ακόμη κι αν δεν έχουμε παρέα πάντα υπάρχει ένας τρόπος που να μας ταιριάζει, πάντα είναι δυνατόν να χαρούμε, να απολαύσουμε και να ικανοποιηθούμε.

Αν δεν έχω παρέα και λαχταρώ νησιώτικες διακοπές μπορώ να εξοπλιστώ με τα αγαπημένα μου βιβλία και c.d, και με οδηγό την αισιοδοξία μου να σαλπάρω. Δεν είναι αξιολύπητο να κάνει κανείς μόνος διακοπές, εκτός κι αν θεωρεί τον εαυτό του βαρετή παρουσία και κακή παρέα!!
Η θάλασσα παραμένει υπέροχη ακόμη κι αν δεν υπάρχει δίπλα ένας σύντροφος να μας κρατάει το χέρι, το ηλιοβασίλεμα εξακολουθεί να είναι μαγευτικό ακόμη κι αν δεν απολαμβάνουμε την αγκαλιά του αγαπημένου μας, τα καλοκαιρινά βράδια μπορούν να είναι μαγικά ακόμη κι αν δεν τά γεμίζουν με φωνές τα φιλαράκια μας.

Μπορεί η πόλη που ζούμε να μην είναι η πρώτη επιλογή για καλοκαιρινές διακοπές αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά αν για κάποιους λόγους παραμένουμε σ’ αυτή. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα χρήματα, ούτε άπειρος χρόνος. Ωραιότατες κοσμοπολίτικες πισίνες, ενδιαφέρουσες παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Ποιος θα μπορεί ν’ αρνηθεί την ομορφιά που διαθέτουν το Ηρώδειο, η Επίδαυρος, ο Λυκαβηττός το θέατρο των Φιλίππων, οι βόλτες στην Ακρόπολη, τα βράδια στο Φάληρο και την Καστέλα, τα θερινά τα σινεμά τα πικνίκ στο Σούνιο και το Πόρτο Ράφτη. Όλα μπορούν να γίνουν, ίσως όχι όπως αρχικά τα ονειρευτήκαμε αλλά εξίσου ευχάριστα και ικανοποιητικά μιας και θα μας προσφέρει ό,τι χρειαζόμαστε.

«Συνταγή» για ένα ευχάριστο καλοκαίρι.
Υλικά:

  • Διάθεση να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας
  • Κάποια χρονική διαθεσιμότητα
  • Ξεκάθαρες ανάγκες κ’ επιθυμίες
  • Ευελιξία και προσαρμοστικότητα
  • Καλή σχέση με το φιλαράκι μας, τον εαυτό μας.

Πετάμε το κόλλημα στις «ιδανικές διακοπές» και αφοσιωνόμαστε στα δεδομένα που διαθέτουμε αξιοποιώντας τα στο μάξιμουμ ,αντί να γκρινιάζουμε για ότι δεν έγινε για ό,τι χάσαμε για ό,τι μάς λείπει. Βάζουμε τα υλικά μας στο μίξερ και προσθέτουμε αποφασιστικότητα, φαντασία, ευρηματικότητα, χιούμορ και αισιοδοξία.