Όσες έχουν μικρό το θέλουν μεγάλο, όσες έχουν μεγάλο το θέλουν στητό και σφριγηλό, σε κάθε περίπτωση πάντως το γυναικείο στήθος απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα τόσο για λόγους εμφάνισης, αλλά περισσότερο για την καλή του υγεία. Το στήθος αντιπροσωπεύει για κάθε γυναίκα ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σώματός της, καθώς αποτελεί το σύμβολο της θηλυκότητας και της μητρότητας. Επειδή ακριβώς σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλικότητα, η προσβολή του από κακοήθη ή και από άλλα νοσήματα θεωρείται συχνά θέμα ταμπού, για το οποίο οι περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν να μιλήσουν.

Πιθανές αιτίες

 • Η ατοκία
 • Η μεγαλύτερη ηλικία πρώτης τελειόμηνης εγκυμοσύνης
 • Η κατανάλωση αλκοολούχων
 • Η παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση
 • Η έλλειψη φυσικής άσκησης
 • Το μεγάλο βάρος κατά τη στιγμή της γέννησης

Τα συμπτώματα
Στη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας και λίγο πριν από την έμμηνο ρύση, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν πρήξιμο και ευαισθησία στους μαστούς τους, και αρκετές πόνο και μια αίσθηση σαν να έχουν «γρομπαλάκια», που όμως υποχωρούν έπειτα από την περίοδο. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Όταν όμως τα «γρομπαλάκια» εντοπίζονται μόνο στον ένα μαστό και επιμένουν μεταξύ των εμμήνων ρύσεων, απαιτείται περαιτέρω έλεγχος – με υπερηχογράφημα για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών και με μαστογραφία για όσες είναι πάνω από τα 35. Αναλόγως με τα ευρήματα θα αποφασιστεί αν πρέπει να γίνει βιοψία ή όχι.
Ο πόνος δεν θεωρείται σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Αν όμως ο πόνος εντοπίζεται μόνο στον ένα μαστό, σε ένα συγκεκριμένο σημείο του και, στις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες, δεν υποχωρεί μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως, πρέπει να γίνει έλεγχος με μαστογραφία, υπερηχογράφημα και επίσκεψη σε μαστολόγο.

Οι Στατιστικές Λένε
Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, ο καρκίνος τους μαστού αποτελεί τη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες και η συχνότητα εμφάνισης του αυξάνεται σταθερά. Είναι ενδεικτικό ότι η συγκεκριμένη νόσος προσβάλει κάθε χρόνο 250.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 175.000 γυναίκες στις ΗΠΑ. Σε ολόκληρο το κόσμο, 400.000 γυναίκες χάνουν ετησίως τη μάχη για τη ζωή τους.

Ο Φόβος
Αν και ο καρκίνος του μαστού παραμένει η πιο συχνή απειλή για την κάθε γυναίκα, αυτές όμως φαίνεται να «κλείνουν τα μάτια». Αρκετές γυναίκες δηλώνουν πως «τρέμουν» στην ιδέα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να ασθενήσουν, παρόλα αυτά αποφεύγουν τις προληπτικές εξετάσεις.

Και παρά το γεγονός πως όσο αυξάνεται η ηλικία των γυναικών τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού οι 50αρες και κάτι, δεν φαίνεται να πείθονται για τη σημασία της πρόληψης, αφού οι μισές έχουν αμελήσει να κάνουν μαστογραφία μέσα στα τελευταία τρία έτη.
Το να ελπίζει μια γυναίκα ότι είναι προστατευμένη από τον καρκίνο του μαστού επειδή είναι γερή και δυνατή, τρώει σωστά και γυμνάζεται συστηματικά, είναι απλώς μια ελπίδα. Καμία γυναίκα δεν έχει ανοσία στον καρκίνο του μαστού και η έγκαιρη λήψη μέτρων μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η Πρόληψη
Για να μειώσει μία γυναίκα τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να κάνει τα εξής:

 • Να αποφεύγει την παχυσαρκία. Ο περιορισμός της αύξησης του βάρους μόνο κατά ένα με δύο κιλά μετά το 18ο έτος της ζωής φαίνεται πως προστατεύει από τη μετεμμηνοπαυσιακή εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
 • Να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (ας μην ξεπερνά το ένα ποτήρι την ημέρα κατά μέσον όρο).
 • Να ασκείται. Οι έντονες δραστηριότητες φαίνεται να προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού τις νεαρές γυναίκες οι οποίες έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Ως έντονες δραστηριότητες χαρακτηρίστηκαν οι πιο βαριές δουλειές στο σπίτι και στον κήπο, καθώς και τα αθλήματα ή οι ασκήσεις όπως το τρέξιμο, το γρήγορο τζόκινγκ, η αεροβική, η ποδηλασία και ο γρήγορος χορός.
 • Να έχει διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Η υγιεινή διατροφή αντιπροσωπεύει άλλον έναν παράγοντα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα υπάρχουν φρούτα και λαχανικά, όπως τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι ντομάτες, που ενδέχεται να έχουν προστατευτική δράση. Επίσης έχει αναφερθεί πιθανή ευεργετική δράση ορισμένων βιταμινών, όπως της βιταμίνης Α ή της βιταμίνης D.
  Θηλασμός: βάσει στοιχείων που προκύπτουν από μελέτες, ο θηλασμός για περισσότερους από τέσσερις μήνες συνδυάζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Φαίνεται ότι η φύση έχει προνοήσει με κάποιο τρόπο, ώστε όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο να αυξάνεται η προστασία σας.
 • Να περιορίσει τα κορεσμένα ζωικά λιπίδια στην τροφή της.
 • Να υποβάλλεται σε μαστογραφικό έλεγχο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού της. Πρόκειται για ασφαλή και εύκολη στη διεξαγωγή απεικονιστική μέθοδο, η οποία μάλιστα ανιχνεύει έναν όγκο τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα από τη στιγμή που θα είναι δυνατή η ψηλάφησή του.

Να Θυμάστε
Η ψυχραιμία και η σωστή ενημέρωση θα αποτελέσουν τους καλύτερους συμβούλους για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε να μάθετε για τον καρκίνο του μαστού. Τα περισσότερα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και καθησυχαστικά. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε για τον καρκίνο του μαστού είναι ότι η καλύτερη προφύλαξη είναι η έγκαιρη ανίχνευση!