Ημερομηνίες Ζωδίου: 22/6 – 22/7
Πλανήτης: Σελήνη
Στοιχείο: Νερό
Χρώμα: Πράσινο
Μέταλλο: Ασήμι
Λουλούδι: Λευκό τριαντάφυλλο, νούφαρο
Πολύτιμος λίθος: Αμέθυστος, Ρουμπίνι

Με κυβερνήτη τη Σελήνη, ο Καρκίνος μοιάζει με παλίρροια, που άλλοτε φουσκώνει και άλλοτε ηρεμεί, ανάλογα με τις φάσεις του φεγγαριού. Αυτή είναι η εικόνα του συναισθηματικού κόσμου των ανθρώπων σε αυτό το ζώδιο, που χαρακτηρίζονται από κυκλοθυμία και συναισθηματικές εξάρσεις. Από την απόλυτη χαρά, σε βαθιά θλίψη, και πάλι από την αρχή.

Οι Καρκίνοι έχουν μεγάλη διαίσθηση και σχεδόν πάντα αντιλαμβάνονται τις διαθέσεις των άλλων, με αποτέλεσμα να μπορούν να τους χειριστούν και καλύτερα. Αν και φαίνονται εξωστρεφείς χαρακτήρες, πολύ συχνά κλείνονται στο καβούκι τους και στον εαυτό τους, αποφεύγουν τη συναναστροφή και προτιμούν τη σιωπή και την απομόνωση. Μέχρι να νιώσουν ξανά δυνατοί και να βγουν εκ νέου στην επιφάνεια. Μπορεί να είναι δυναμικά ζώδια, με έντονη κοινωνικοποίηση, όμως το σπίτι τους και τη θαλπωρή του δεν την αλλάζουν με τίποτα. Προτιμούν τους λίγους και καλούς φίλους, που θα τους εμπιστεύονται και θα στηρίζονται πάνω τους.

Τους αρέσει να μαγειρεύουν, να φροντίζουν το σπίτι και τα παιδιά, να περιποιούνται γενικώς τους άλλους, και αυτό τους κάνει καλούς οικογενειάρχες. Σ’ εκείνους που υποφέρουν είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν μια μεγάλη αγκαλιά και ένα ουσιαστικό χέρι βοηθείας. Πολλές φορές μπορεί να είναι αναποφάσιστοι, μόλις όμως βάλουν κάτι στο μυαλό τους, όλα παίρνουν το δρόμο τους. Επίσης, είναι καλά δεμένοι με το παρελθόν και τις ρίζες τους. Μερικά επαγγέλματα που τους ταιριάζουν είναι εστιάτορες, ιστορικοί, οικιακοί βοηθοί, γιατροί. Επειδή κρατούν πράγματα μέσα τους, πρέπει να προσέχουν τυχόν τάσεις μελαγχολίας. Νοιάζονται για τα συναισθήματα των άλλων, είναι τρυφεροί και δοτικοί εραστές, και μπορούν να βρεθούν σε μία μακροχρόνια σχέση που θα καταλήξει σε γάμο και μια μεγάλη οικογένεια.