Σας παρουσιάζουμε έναν τρόπο παραγωγής θετικών συναισθημάτων και σκέψεων, με σκοπό της εκπλήρωση ενός βίου πιο κοντά στο γενικό μοτίβο ζωής που επιλέγει ο καθένας. Γενικό μοτίβο ζωής θα λέμε, οτιδήποτε πιστεύει ο καθένας ότι είναι ο στόχος της ζωής του ( για παράδειγμα ο έρωτας, η αγάπη κλπ ). Το άρθρο αυτό δεν είναι κανόνας, αλλά όσα άτομα λειτουργήσουν βάση αυτού, είναι πολύ πιθανό να νιώσουν πολύ καλύτερα σε ένα βάθος χρόνου.

1ο βήμα ( βρες μοτίβο ):
Αρχικά, θέτουμε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό μας, με σκοπό να βρούμε τι αποζητάμε από την ζωή μας, όχι μόνο για να ήμαστε καλά σήμερα, αλλά σε όλη μας την ζωή. Φαίνεται δύσκολο το ερώτημα αυτό, αλλά γνώμη μου είναι πως όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας και είναι πολύ εύκολο να τις βρούμε αρκεί να ξέρουμε τον τρόπο. Από τις εμπειρίες λοιπόν που έχεις στην ζωή σου, ρώτα τον εαυτό σου τι ήταν αυτό που σε έκανε πολύ ευτυχή ακόμα και αν κράτησε μερικά δευτερόλεπτα. Προσωπικό μου μοτίβο είναι ” Να περνάω καλά και να είμαι ερωτευμένος “. Βρες το δικό σου.

2ο βήμα ( κάνε θετικές σκέψεις ):
Οτιδήποτε συμβαίνει από εδώ και πέρα, θεώρησε πως γίνεται για έναν και μοναδικό σκοπό… την εκπλήρωση του δικού σου προσωπικού μοτίβου! Με λίγα λόγια, υπέθεσε πως όλος ο κόσμος για έναν περίεργο λόγο δουλεύει για να κάνει εσένα να γίνεις χαρούμενος. Κάνε με απλά λόγια θετικές σκέψεις, που όμως θα απευθύνονται σε έναν σκοπό… το μοτίβο ζωής σου.

Όταν χωρίσω από μια σχέση μου που ήμουν ερωτευμένος, αντί να αρχίσω να παραπονιέμαι επί μήνες, θα πω στον εαυτό μου πως έμαθα πράγματα από αυτό και θα κάτσω να βρω ποια είναι αυτά και θα τα αριθμήσω σε ένα χαρτί ώστε να τα θυμάμαι. Όταν μια βραδιά βγω έξω και δεν περάσω καλά, αντί να πω πως ξενέρωσα, θα πω πως έμαθα από αυτό και δεν θα ξαναπάω στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή με τα ίδια πρόσωπα ή τον ίδιο χαρακτήρα προσώπων. Όταν χάσω πρόσωπα που αγαπώ, μαθαίνω πως έχω περισσότερο ανάγκη να ζήσω πράγματα πριν χαθώ, που αυτό με την σειρά του δίνει ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες.

3ο βήμα ( πάρε την ευθύνη ):
Κατάλαβε πως ο κόσμος αλληλεπιδρά, και όλα τα γεγονότα της ζωής σου θα μπορούσαν να είχαν πάρει άλλη τροπή αν εσύ είχες φερθεί λιγάκι ή περισσότερο διαφορετικά.

Αυτό αποδεικνύεται για τον λόγο ότι αν εσύ έβγαινες έξω και δεν είχες το κατσουφιασμένο βλέμμα που φωνάζει ότι θέλει ψυχολογική βοήθεια δεν θα υπήρχαν αυτοί που θα αναγνώριζαν την ανάγκη σου για βοήθεια. Αν εσύ δεν πίστευες ότι είσαι αδύναμος, δεν θα είχες σκύψει το κεφάλι σε κάποιον “δυνατότερο” σου δείχνοντας του καθαρά πως φοβάσαι. Η αλληλεπίδραση ισχύει παντού και πάντα!

Τώρα λοιπόν που ξέρεις ότι πάντα φταις και εσύ, ξέρεις πως πάντα κάτι θα μπορούσες να κάνεις αλλιώς, και πάντα μπορείς να βρίσκεις κάτι που θα μπορούσε να σε φτάσει πιο κοντά στο μοτίβο ζωής που αποζητάς.

4ο βήμα ( δώσε ευκαιρίες ):
Πες φωναχτά, ένα μεγάλο ναι στην ζωή σου και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Αν δεν δίνεις ευκαιρίες στους άλλους γύρω σου, δεν δίνεις και ευκαιρίες στον εαυτό σου να φτάσει το μοτίβο που αποζητά. Δεν μπορείς να έχεις εμπειρίες, και ορθή κρίση, αν δεν ζεις όλο και περισσότερες στιγμές με άλλα άτομα, ειδικά τα άτομα που νομίζεις ότι ξέρεις και δεν έχουν κάτι να σου δώσουν, γιατί ειδικά αυτά είναι που δεν ξέρεις καθόλου.

Εγώ συνήθιζα να κοροϊδεύω ένα άτομο, και να μην του δίνω γενικότερα σημασία αφού νόμιζα ότι είναι ένα τυπικό κακομαθημένο άτομο. Όλοι μου οι γνωστοί επίσης είχαν αρνητική στάση προς εκείνον. Μια μέρα αποφάσισα να πάω να του μιλήσω, μου ανοίχτηκε και έμαθα πως είχε ένα κάρο οικογενειακά προβλήματα. Η χαρά που ένιωσα που τον βοήθησα μα και η γνώση πλέον πως κάθε άτομο έχει κάτι να σου δώσει και να κάνεις μαζί του, είναι ανεκτίμητα.

5ο βήμα ( μην τα παρατάς ):
Κάθε φορά που όλα τα παραπάνω δεν θα μπορείς να τα εφαρμόσεις, μην τα παρατάς. Προσπάθησε ξανά και από την αρχή, και μην επαναπαύεσαι στην εύκολη λύση του να κλείνεσαι ώστε να ζεις μια μετριότητα. Απέφυγε επίσης τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, είναι απλά αποτέλεσμα φόβου για την κατάκτηση της ζωής. Είσαι δυνατός και πολύ μεγαλοφυής, και αφού έψαξες να δεις πως θα σκέφτεσαι πιο θετικά, άλλο τόσο εύκολο είναι να το πετύχεις.