Η δουλειά φέρνει το χρήμα!
Ας το παραδεχτούμε, κύριο μέλημά μας είναι η οικονομική μας επιτυχία. Πιστεύουμε ότι εκεί βρίσκεται η ευτυχία, διότι στο κάτω κάτω και αυτή με χρήματα εξαγοράζεται, ακόμα και η υγεία. Είναι η επιβίωση, βλέπετε, αλλά όχι μόνο, διότι μαζί με το χρήμα έρχεται και η δύναμη και συχνά και η δόξα…

Δεν είναι τυχαίο ότι το feng shui έχει δύο τομείς που έχουν άμεση σχέση με την οικονομική μας ευρωστία (την καριέρα και τον πλούτο) και δύο έμμεση (τους μέντορες και τις γνώσεις). Τι σημαίνουν; Η καριέρα μεταφράζεται σε «ανάπτυξη – συνεργασία», ο πλούτος σε «ευμάρεια – κέρδη», οι μέντορες σε «χορηγούς» και οι γνώσεις σε «οργάνωση – σχεδιασμό», υποδηλώνοντας όλα το οικονομικό «γίγνεσθαι».

Βέβαια, όταν μιλούμε για οικονομικά, το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στο χώρο εργασίας μας και όταν τον συνδυάσουμε με το feng shui, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε ποιες αλλαγές θα μπορούσαμε να κάνουμε σ’ αυτόν, ώστε να βελτιώσουμε παράλληλα και την οικονομική μας κατάσταση.
Ας πούμε, λοιπόν, σήμερα μερικά μυστικά γι’ αυτόν το χώρο των δραστηριοτήτων και επειδή δεν είναι βέβαια δυνατό να μιλήσουμε για κάθε επάγγελμα, θα μιλήσουμε για το γραφείο υποδοχής, το χώρο δηλαδή που ο κάθε επαγγελματίας ή εργαζόμενος δέχεται τους πελάτες.

Η θέση του γραφείου υποδοχής μέσα στον όλο επαγγελματικό χώρο είναι διαφορετική για κάθε επαγγελματία και δεν μπορούμε να επεκταθούμε τόσο πολύ εδώ. Πρέπει όμως να είναι σε θέση αρμονική με το χώρο και τα προσωπικά δεδομένα του επαγγελματία, ενώ η είσοδός του παίζει βασικό ρόλο -όταν υπάρχουν δυνατότητες επιλογής θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην προβείτε σε μελέτη με βάση το feng shui. Πολύ σοβαρός παράγoντας, πάντως, για την επιλογή της θέσης του γραφείου είναι και ο φωτισμός του, που θα είναι κατά το δυνατό περισσότερος. Οι ενέργειες για να κινηθούν απαιτούν φυσικό φωτισμό, αλλιώς ο κίνδυνος της δημιουργίας Shar Chi είναι μεγάλος.

Στο σημερινό μας, πάντως, άρθρο μπορούμε να απομονώσουμε τον χώρο υποδοχής και να σκιαγραφήσουμε μερικούς κανόνες για τη λειτουργία και τη χωροθέτηση των επίπλων του και να δώσουμε κάποια διακοσμητικά στοιχεία.

Η θέση του γραφείου
Το έπιπλο του γραφείου τώρα. Τρεις είναι οι παράγοντες που θα μου καθορίσουν τη θέση και τη κατεύθυνσή του.

  • Ο πρώτος είναι η προσωπική μου ευνοϊκή κατεύθυνση σε σχέση με τον Βορρά βέβαια. Είναι ίσως και ο σημαντικότερος, γιατί έχοντας την ευεργεσία των ενεργειών και σωστότερα δουλεύω, και δεν κουράζομαι εύκολα, και σωστότερες αποφάσεις παίρνω, και γενικά η τύχη μου δουλεύει πολύ καλύτερα. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να πετύχει κάποιος μια σωστή κατεύθυνση για το γραφείο του, γιατί το φενγκ σούι μάς δίνει τέσσερις ευνοϊκές κατευθύνσεις. Φυσικά θα διαλέξω αν μπορώ την +4, αλλά κι αν πετύχω ώστε να μη έχω αρνητικό πρόσημο, πάλι ευχαριστημένος θα είμαι.
  • Ο δεύτερος είναι η θέση της εισόδου στο χώρο. Πρέπει από το γραφείο μου να έχω πλήρη εποπτεία όλης της υποδοχής. Καλύτερα είναι η είσοδος να είναι κάπου από μπρος και δεξιά μου. Απαραίτητος όμως κανόνας είναι να έχω τα νώτα μου προφυλαγμένα.
  • Ο τρίτος παράγοντας είναι ο φωτισμός. Σε σχέση με τους πελάτες ο σωστός φωτισμός είναι από πίσω και ας ακούγεται παράξενα. Όταν όμως το ίδιο έπιπλο του γραφείου χρησιμοποιείται και σαν έπιπλο εργασίας, ο φωτισμός πρέπει να είναι από τα αριστερά.

Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται λίγο πολύπλοκα, όμως αξίζει να προσπαθήσετε, αφού μάς οδηγούν σε μια βασική προδιαγραφή του φενγκ σούι: κάθε χώρος να επιπλώνεται και να χρησιμοποιείται για το σκοπό που προορίζεται και μόνο. Κάνω λοιπόν την εξής σύσταση: αν οι συνθήκες και το εμβαδό το επιτρέπουν, διαχωρίστε το δωμάτιο εργασίας σας από τον χώρο υποδοχής των πελατών σας. Στην ανάγκη βάλτε ένα απλό διακοσμητικό διαχωριστικό, απομονώνοντας τη γωνιά εργασίας, ώστε να μη φαίνεται εύκολα από τον υπόλοιπο χώρο. Έτσι ίσως μπορείτε ευκολότερα να συνδυάσετε τα προηγούμενα.

Το υλικό και το χρώμα του πάλι είναι συνάρτηση της θέσης του χώρου υποδοχής και των προσωπικών δεδομένων του επαγγελματία. Το ίδιο και για τα χρώματα των τοίχων, καθώς και για τα υλικά και τα χρώματα των λοιπών επίπλων. Το μόνο που θέλω να τονίσω είναι να αποφύγετε την… πένθιμη σοβαροφάνεια. Υπάρχουν χρώματα και σοβαρά και ευχάριστα. Διαλέξτε τα, ώστε να προκαλέσουν μια ζεστασιά και εμπιστοσύνη στον πελάτη.

Μη βάλετε καθρέφτη πίσω σας, ούτε που να κοιτάζει την πόρτα. Είναι πολύ σοβαρό αυτό. Σε άλλη θέση επιτρέπεται, αλλά κατόπιν μελέτης. Χρησιμοποιήστε διακοσμητικά στοιχεία που ταιριάζουν στον τομέα που βρίσκεται ο χώρος υποδοχής, αλλά και στα προσωπικά σας δεδομένα. Μην το παρακάνετε βέβαια, διαλέξτε τα μέσα στο πνεύμα που προηγουμένως είπαμε, σοβαρότητα μεν αλλά και ζεστασιά και εμπιστοσύνη.

Ένα συμμαζεμένο πολυέλαιο με κρυστάλλους θα τον συνιστούσα, πάντα δημιουργεί πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Θέλει μόνο προσοχή, μήπως και δημιουργήσουμε «αισθητικές παρατυπίες». Έχω δει και μοντέρνους λιτούς πολυελαίους, πολύ χαριτωμένους, με θαυμάσιους κρυστάλλους.
Να μην ξεχάσουμε και τους πίνακες. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρετε.
Εντάξει, δεν είναι και εύκολη δουλειά τα όσα είπαμε, αλλά αξίζει τον κόπο!

Να επέμβω στο σπίτι μου πρώτα ή στον επαγγελματικό μου χώρο;
Αν συγκεντρωθώ λίγο μόνο, θα ξέρω στα σίγουρα ποιο από τα δύο βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση και με ενοχλεί. Αποκλείεται να κάνω λάθος και σε αυτό θα επέμβω πρώτα, γιατί εκεί θα έχω τη μεγαλύτερη απώλεια ενέργειας. Να το πούμε και αλλιώς: Στο σπίτι μου συσσωρεύω ενέργεια, στον επαγγελματικό μου χώρο την καταναλώνω. Το ισοζύγιο πρέπει να είναι θετικό, θα έλεγε ένας οικονομολόγος. Απλά μαθηματικά. Αν τα πράγματα είναι περίπου ίσα, τότε πρώτα θα επέμβω στο σπίτι μου, εξάλλου είναι και τα Σαββατοκύριακα που δίνουν ένα προβάδισμα. Και μόλις τα οικονομικά μου μου το επιτρέψουν, θα σπεύσω και στον επαγγελματικό μου χώρο.

Μότο Γαμώ Το
Πρώτο και κύριο μέλημα: το γραφείο μας να είναι τακτικό και περιποιημένο σαν να επρόκειτο να περάσει επιθεώρηση καθαριότητας! Το βράδυ φεύγοντας να είναι έτοιμο για την αυριανή του λειτουργία. Και μια και μιλούμε για καθαριότητα, ας ελέγξουμε ακόμη και τις αποθήκες. Το έχουμε πει για το σπίτι μας, ισχύει και για το γραφείο: πετάξτε οτιδήποτε άχρηστο. Δημιουργούν Shar Chi.

Ένα παράδειγμα απλού γραφείου με προσωπικό χώρο εργασίας. Προσέξτε ότι στο χώρο εργασίας έχει επιλεγεί η καλύτερη κατεύθυνση (+4) και στο χώρο υποδοχής που δεν είναι τόσο σημαντική η κατεύθυνση έχει επιλεγεί η +2. Σαν παράδειγμα, για να δούμε και μια εφαρμογή στην πράξη, σκέφτηκα την περίπτωση ενός υποκαταστήματος σοβαρής εταιρίας (με το σύστημα Franchise), το οποίο ήταν τόσο προβληματικό που όπως δήλωσαν αν και το ΦΣ δεν έκανε το θαύμα του, θα έβαζαν λουκέτο. Ακολούθησε όπως θα έπρεπε έλεγχος ως προς την θέση, μελετήθηκε το μακρινό και κοντινό περιβάλλον, ελέγχθηκαν οι δυνατότητες συντονισμού των προσωπικών δεδομένων των δύο συνεταίρων με τα στοιχεία του χώρου και του κτιρίου, και όταν βεβαιωθήκαμε ότι δεν προσκρούαμε σε κάτι τελείως απαγορευτικό, προχωρήσαμε σε νέα χωροθέτηση και διακόσμηση, τελείως έξω από ό,τι μέχρι τότε υπήρχε, με βάση πάντα το ΦΣ.

Η θέση και κατεύθυνση του Συνεταίρου-Manager ήταν το κύριο μέλημα, αλλά και όλων των στελεχών. Σε τρεις μήνες από την εφαρμογή επιτεύχθηκε ισολογισμός εσόδων – εξόδων. Η επομένη χρονιά, για τον ίδιο μήνα έδειξε, αύξηση των εσόδων πάνω από 200%!