Είναι σίγουρο ότι ξέρετε πως ένας καλός ύπνος είναι πολύτιμος για την υγεία. Ξέρετε όμως ότι ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να επηρεάζει την σχέση σας ή να δείχνει την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν, με συμμετέχοντες 60 ζευγάρια ηλικίας από 18 έως 56 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι αν κοιμάστε καλά το βράδυ, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίζετε το σύντροφό σας ως δεδομένο στη ζωή σας, ενώ οι πιθανότητες να νιώθετε περισσότερη ευγνωμοσύνη, όπως και να είστε λιγότερο εγωιστές, αυξάνονται.

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, οι ειδικοί ζήτησαν από κάθε ζευγάρι να κρατά ημερολόγιο, καταγράφοντας πόσες ώρες κοιμάται το βράδυ, καθώς και πόσο εκτιμά ο κάθε σύντροφος το άλλο του μισό.

Τα ζευγάρια έλαβαν επίσης μέρος σε ένα πείραμα κατά το οποίο κλήθηκαν να δουλέψουν μαζί ώστε να αντεπεξέλθουν σε κάποια καθημερινά καθήκοντα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνοι που κοιμούνταν καλά λειτούργησαν καλύτερα στα καθήκοντα τους και ενθάρρυναν ο ένας τον άλλον, ενώ όπως έδειξαν τα ημερολόγιά τους, εκτιμούσαν περισσότερο το σύντροφό τους κι ένιωθαν μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη.

Όπως δήλωσε ο Amie Gordon, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Berkeley και επικεφαλής της μελέτης, «ένας κακός ύπνος μπορεί να μας κάνει πιο εγωιστές καθώς δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες μας, τις οποίες τοποθετούμε πάνω από το σύντροφό μας, ενώ ένας καλός ύπνος έχει τα αντίθετα αποτελέσματα».

Και τι θεωρούν οι ειδικοί «καλό ύπνο»;
Όσον αφορά τους ενήλικες, επισημαίνουν, ότι θα πρέπει να κοιμούνται συνεχόμενα τουλάχιστον πέντε ώρες καθημερινά.