Ρούνοι

Το ρίξιμο των ρούνων –των μυστικών συμβόλων, δηλαδή, που έχουν χαραχτεί πάνω σε μικρές πέτρες– ξεκίνησε πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια στη Σκανδιναβία και έχει τις ρίζες του στη σκανδιναβική μυθολογία. Τα σύμβολα αναπαριστούν πουλιά, ζώα και άλλα στοιχεία του φυσικού κόσμου – η πραγματική τους σημασία όμως έχει χαθεί πια για μας.

Κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή, οι ρούνοι εξελίχθηκαν στο Φούθαρκ, το ρουνικό αλφάβητο, και η ερμηνεία τους ήταν ένα μυστικό που το κατείχαν ελάχιστοι. Στην αγγλοσαξονική Αγγλία, βασιλείς και αρχιερείς κατείχαν την τέχνη της ανάγνωσης των ρούνων, αλλά η πρακτική αυτή άρχισε να φθίνει μετά την κυριαρχία του χριστιανικού δόγματος (που θεωρούσε τους ρούνους παγανιστικά σύμβολα), όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και σε άλλες χώρες που εκχριστιανίστηκαν.

Το ενδιαφέρον για τους ρούνους αναζωπυρώθηκε με την άνοδο του γερμανικού εθνικισμού, κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, όταν η τευτονική λαϊκή παράδοση έγινε ξανά επίκαιρη. Όταν όμως αυτή η αναβίωση συνδέθηκε τελικά με το ναζισμό, οι ρούνοι έπεσαν ξανά σε δυσμένεια.

Οι ρούνοι που χρησιμοποιούνται ευρύτερα στις μέρες μας ανήκουν στο γερμανικό Φούθαρκ και χωρίζονται σε τρία άττερ (οικογένειες) των οχτώ ρούνων – που μας κάνουν είκοσι τέσσερεις ρούνους στο σύνολο. Το κάθε άττερ φέρει το όνομα μιας σκανδιναβικής θεότητας. Οι πρώτοι οχτώ ρούνοι είναι αφιερωμένοι στη Φρέγια, τη θεά του έρωτα και της λαγνείας, του πολέμου και του θανάτου. Ο Χάγκαλ, φύλακας όλων των θεών, ηγείται του δεύτερου άττερ. Και ο Τιβάζ, θεός της δικαιοσύνης και του νόμου, του πολέμου και του ουρανού, ηγείται του τρίτου άττερ.

Οι ιδιότητες των τριών αυτών θεοτήτων επηρεάζουν τους ρούνους του άττερ που τους ανήκει. Κάθε ρούνος έχει διπλή έννοια – μία υλική και μία πνευματική. Εννέα από αυτούς διαβάζονται το ίδιο από όποια πλευρά κι αν τους δει κανείς. Οι υπόλοιποι διαβάζονται διαφορετικά όταν βγαίνουν όρθιοι και διαφορετικά όταν βγαίνουν ανεστραμμένοι.

Κάθε ρούνος όμως μπορεί να εμφανιστεί και ως «μέρκστάβε» (που κυριολεκτικά σημαίνει «σκοτεινό ραβδί» και φέρει μια «σκοτεινή» σημασία), ανάλογα με τον τρόπο που θα γίνει το ρίξιμο. Σημειώστε ότι το νόημα των «ανεστραμμένων» ή των «μέρκστάβε» ρούνων δεν είναι το αντίθετο του αρχικού νοήματος, αλλά συνήθως έχει πιο αρνητική χροιά.

Παρακάτω θα βρείτε τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται οι ρούνοι. Δεδομένης της αρχαιότητάς τους, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές σε κάθε όνομα. Σάς δίνουμε τα δύο πιο κοινά ονόματα για κάθε σύμβολο, μαζί με το κυριολεκτικό ρουνικό του νόημα και την έκφανση της ζωής με την οποία σχετίζεται αμεσότερα.