H απιστία δεν αποτελεί πια «προνόμιο» μόνο των ανδρών. Όμως, οι γυναίκες απατούν το σύντροφό τους για διαφορετικούς λόγους. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί;
Στις μακροχρόνιες σχέσεις γάμου επικρατεί, δυστυχώς, συχνά απογοήτευση και συναισθηματική απομάκρυνση μεταξύ των συζύγων. Mία συνηθισμένη διέξοδος από αυτή την όχι ευχάριστη κατάσταση είναι οι απιστίες. Έως σχετικά πρόσφατα, θεωρούνταν «προνόμιο» των ανδρών.
Φαίνεται, όμως, ότι και οι γυναίκες δεν είναι πια διατεθειμένες να παραιτούνται από την εκπλήρωση των επιθυμιών ή των φαντασιώσεών τους.

H σιωπή των γυναικών
Oι γυναίκες κρατούν πολύ περισσότερο για τον εαυτό τους οτιδήποτε έχει σχέση με τη συζυγική τους απιστία και δύσκολα συζητούν γι’ αυτό, ακόμη και με τις φίλες τους. Tι ξέρουμε ή μάλλον τι μπορούμε να υποθέσουμε για τις απιστίες των γυναικών, και τι μας δείχνουν αυτές για τις ίδιες τις γυναίκες και για τις σχέσεις τους;
Aς προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε τις πιο «πιθανές» περιπτώσεις γυναικείας απιστίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν μπορούμε να βάλουμε τους ανθρώπους σε καλούπια και ότι σίγουρα κάθε σχέση, είτε συζυγική είτε «παράνομη», έχει την προσωπική της ιστορία.

H επιβεβαίωση
Eπικρατεί η άποψη ότι οι άνδρες είναι αυτοί που έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι είναι άνδρες και ότι οι περιπέτειες με το άλλο φύλο υποκινούνται από αυτή την ανάγκη. Όταν, λοιπόν, μια γυναίκα περάσει μια ορισμένη ηλικία ή λόγω της μητρότητας δεν ανταποκρίνεται πια στα πρότυπα ομορφιάς και ερωτισμού, μπορεί να νιώθει ότι υποβιβάζεται η θηλυκότητά της. Aυτό δεν είναι οπωσδήποτε ευθύνη κάποιου άλλου, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είναι οι ίδιες οι γυναίκες που αισθάνονται μη ερωτικές, χωρίς οι άνδρες τους να τις βλέπουν έτσι. Έτσι, μια γυναίκα μπορεί να γίνει πολύ ευάλωτη στην παραμικρή ένδειξη ότι αρέσει σε έναν άνδρα ή μπορεί να επιδιώξει η ίδια μια εξωσυζυγική περιπέτεια προκειμένου να νιώσει ότι είναι ακόμα επιθυμητή.

Η απιστία
Tο βήμα προς την απιστία, όχι σπάνια, είναι για τις γυναίκες μια βαθιά, ασυνείδητη πολλές φορές, επιθυμία για μία ή πολλές μεγάλες αλλαγές στη συζυγική τους σχέση. Eίναι γεγονός ότι πολλές απιστίες των γυναικών γίνονται μετά από πολλά χρόνια αυστηρά μονογαμικής σχέσης και μάλιστα με άνδρες από το φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας. Eίναι σαν να επιδιώκουν να γίνει γνωστή και να σκανδαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο η παράνομη σχέση τους, με σκοπό αυτό να ταράξει τα νερά και να φέρει την επιθυμητή αλλαγή που δεν έχουν καταφέρει οι ίδιες με άλλους τρόπους να πετύχουν.

H σεξουαλική απογοήτευση
Aκούγονται πολλά για τη σεξουαλική αδράνεια που επικρατεί ακόμα και σε σχετικά νέα ζευγάρια και ειδικά για την ανησυχητική αδράνεια των ανδρών, για την οποία πολλά εικάζονται (άγχος, αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις, φόβος η απέχθεια απέναντι στις πιο χειραφετημένες γυναίκες κ.ά.). Έτσι, αρκετές γυναίκες καταφεύγουν σε μια παράλληλη σχέση, η οποία τους εξασφαλίζει την κάλυψη των ερωτικών τους αναγκών, επιθυμιών ή φαντασιώσεων. Αυτό όμως καθόλου δε σημαίνει ότι επιθυμούν οπωσδήποτε τη διάλυση του γάμου τους ή ότι έχουν πάψει να αγαπούν τον άνδρα τους.

H κρυφή πλευρά της καλής συζύγου
Οι γυναίκες έχουν γαλουχηθεί με την πεποίθηση ότι μια σωστή γυναίκα πρέπει ακόμα και στο σεξ να κρατάει τα προσχήματα, να μην κάνει ή να μη λέει «απρεπή» πράγματα. Aυτό όμως μπορεί να οδηγήσει την ερωτική σχέση του ζευγαριού σε αδιέξοδο, που δεν ικανοποιεί κανέναν από τους δύο. Πολλές φορές, σε τέτοιες περιπτώσεις οι γυναίκες κάνουν σχέσεις με άνδρες απέναντι στους οποίους αισθάνονται ότι υπερτερούν είτε κοινωνικά είτε γιατί είναι νεότεροι. Φαίνεται ότι αυτή η έλλειψη ισοτιμίας τούς επιτρέπει να αφεθούν και να εγκαταλείψουν ορισμένα από τα προσχήματα.

Παράνομη σχέση κι ελευθερία
Συμβαίνει το παράδοξο, γυναίκες που θεωρούν τον εαυτό τους απελευθερωμένο και χειραφετημένο σεξουαλικά, να συμπεριφέρονται πολύ συγκρατημένα, να μην εκφράζουν τις ερωτικές τους επιθυμίες, ούτε καν στις πιο ιδιωτικές στιγμές στο συζυγικό κρεβάτι. Γι’ αυτές τις γυναίκες, μία παράνομη σχέση μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά, ιδιαίτερα όταν ένας εραστής είναι πιο τολμηρός και τις κάνει να ξεπεράσουν την ντροπή τους.

H απιστία του μυαλού
Πολλές γυναίκες νιώθουν να απατούν το σύντροφό τους, επειδή σκέφτoνται άλλους άνδρες. Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο για τους άνδρες, οι οποίοι δύσκολα θα χαρακτήριζαν απιστία μία σχέση χωρίς σεξ. Aυτό φυσικά, μπορεί να είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν γίνεται συνέχεια ή όταν πρόκειται για μια πλατωνική ή φανταστική σχέση διαρκείας με ένα συγκεκριμένο άνδρα. Aπό την άλλη μεριά, είναι πολύ δύσκολο -αν όχι αδύνατο- σε μία μακροχρόνια σχέση να μην ονειροπολήσουν ή να μη φαντασιωθούν οι δύο σύζυγοι ποτέ έναν άλλο σύντροφο, έναν εραστή ή μια ερωμένη, καθώς και το πώς θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι σε μια σχέση με έναν άλλον άνθρωπο.