Ημερομηνίες Ζωδίου: 23/11 – 21/12
Πλανήτης: Δίας
Στοιχείο: Φωτιά
Χρώμα: Σκούρο Μπλε
Μέταλλο: Κασσίτερος
Λουλούδι: Γαρίφαλο, Νάρκισσος
Πολύτιμος λίθος: Αμέθυστος, Υάκινθος

Το σύμβολο του Τοξότη είναι ο Κένταυρος, μισός άλογο και μισός άνθρωπος, που στοχεύει με το τόξο του τον ουρανό. Αυτή η διπλή φύση είναι και το χαρακτηριστικό του ζωδίου, οι δυο πλευρές, η μία σωματική και η άλλη πνευματική. Αυτές οι δύο πλευρές είναι που καθορίζουν τη συμπεριφορά και τη συναναστροφή των ανθρώπων που ανήκουν στο ζώδιο αυτό. Ο Τοξότης θέλει να έχει εμπειρίες, λατρεύει τα ταξίδια αναζήτησης, του αρέσει να γνωρίζει νέους τόπους και άλλους πολιτισμούς.

Δεν θα μείνει μόνο παρατηρητής όμως, θα προσπαθήσει να ανακατευτεί μαζί τους για να μάθει τις απόψεις τους, τις ιδέες και τα έθιμά τους. Ολόκληρη τη γη τη θεωρεί σπίτι του και διψάει για νέες εμπειρίες και βιώματα. Είναι χαρούμενος και εξωστρεφής χαρακτήρας, ζεστός με τους άλλους, καταδεκτικός και άνετος. Όμως ο ενθουσιώδης τρόπος του τον κάνει συχνά να χάνει το μέτρο. Είναι άνθρωπος που διαθέτει μια μεγάλη βιβλιοθήκη με ποικίλα θέματα, όπως ιστορία, λογοτεχνία και φιλοσοφία.

Θέλει να κατακτήσει τη γνώση και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το καταφέρει. Είναι αισιόδοξος και του αρέσει η περιπέτεια και η αναζήτηση, είναι αθλητικός τύπος και ασχολείται με διάφορα σπορ. Τα επαγγέλματα που του ταιριάζουν είναι καθηγητής ανώτερης εκπαίδευσης, προπονητής, πιλότος, ξεναγός. Είναι επιρρεπής στις υπερβολές και πρέπει να προσέχει το πολύ φαγητό, το ποτό και τις καταχρήσεις γενικώς. Οι Τοξότες σε γενικές γραμμές δεν αρέσκονται στις δεσμεύσεις και σπανίως θα τους δεις σε μία μόνιμη σχέση, εκτός κι αν ο σύντροφός τους είναι κι αυτός περιπετειώδης και αγαπά την αναζήτηση.