Χάγκαλαζ/Χάγκαλ (Χάος = αλλαγή και καταστροφή)
Το Χάγκαλ, ο Μητρικός Ρούνος, είναι σημάδι ανεξέλεγκτων δυνάμεων, ολέθρου και σχεδίων που αποδιοργανώθηκαν, ενώ προαναγγέλλει μια περίοδο δοκιμασιών. Τίποτα όμως δεν έχει χαθεί, γιατί το Χάγκαλ δηλώνει επίσης ότι οι κρίσεις αυτές θα λήξουν ή θα ξεπεραστούν, οδηγώντας σε εσωτερική αρμονία. Αν εμφανιστεί μέρκστάβε (δεν αλλάζει ανεστραμμένο), προαναγγέλλει επικείμενες φυσικές καταστροφές. Σε προσωπικό επίπεδο, καταδεικνύει απώλεια δύναμης και σηματοδοτεί μια περίοδο στασιμότητας, δυσκολιών και απώλειας, που πιθανόν να σχετίζεται με κακή υγεία. Ως φυλαχτό, το Χάγκαλ διώχνει τις ανεπιθύμητες επιρροές και όλα όσα μπορεί να δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο ατέρμονων καταστροφών.

Νίντχιζ/Νιτ (Ανάγκη = καταναγκασμός, περιορισμός, αυτοσυγκράτηση)
Ο ρούνος Νίντχιζ αναπαριστά ανάγκες που μπορούν να ικανοποιηθούν, αν αντιμετωπίσουμε θετικά τη στέρηση. Μας λέει ότι κάθε σύγκρουση μπορεί να ξεπεραστεί με τη δύναμη της θέλησης, ότι μπορούμε και πρέπει να υπομείνουμε τις καθυστερήσεις και τους περιορισμούς και ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας κατά μέτωπο. Ανεστραμμένο ή μέρκστάβε δηλώνει περιορισμό της ελευθερίας και ανάγκη για αυτοέλεγχο, ώστε να αντιμετωπιστούν η φτώχια και οι στερήσεις που έρχονται. Μπορεί επίσης να υποδηλώνει και συναισθηματική στέρηση. Ως φυλαχτό, θα βοηθήσει αν χρειάζεται να ικανοποιηθεί μια ανάγκη ή για να αλλάξει ένα αρνητικό πεπρωμένο σε θετικό.

Ίσα/Ις (Πάγος = ακινησία ή ηρεμία)
Άλλος ένας από τους ρούνους που δεν αλλάζουν ανεστραμμένοι, το Ις είναι ρούνος ενισχυτικός, που υπογραμμίζει το νόημα όσων άλλων τον περιστοιχίζουν. Δηλώνει αναμέτρηση με όσα μας απογοητεύουν και δημιουργικότητα που εμποδίζεται από ψυχολογικούς παράγοντες, ενώ σηματοδοτεί μια περίοδο ακινησίας, κατά την οποία πρέπει να στραφούμε προς τα μέσα και να περιμένουμε τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν. Όταν παρουσιάζεται ως μέρκστάβε είναι απαίσιο σημάδι, προοιωνίζει προδοσία και απάτη και προειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο να προσέχει τις παγίδες και τις πλεκτάνες που στήνουν άλλοι. Ως φυλαχτό μπορεί να δώσει χώρο για να ανασάνει κανείς ή να βοηθήσει κάτι να τελειώσει.

Γιάρα/Γερ (Έτος = συγκομιδή και κύκλοι της ζωής)
Αυτός είναι ο ρούνος της συγκομιδής, όπου προσπάθειες που έχουν προηγηθεί, θα αποδώσουν καρπούς. Προοιωνίζει μια ευτυχισμένη περίοδο ειρήνης. Το Γιάρα μάς λέει επίσης ότι κάποια σημαντική εξέλιξη ή ανακάλυψη θα βάλει τέλος στη στασιμότητα. Όταν είναι μέρκστάβε (δεν αλλάζει ανεστραμμένο) σημαίνει ανάδρομη τύχη, που μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες, έρχεται φτώχια και όλα πάνε στραβά. Ως φυλαχτό ενθαρρύνει την αλλαγή και τη γονιμότητα.

Έιβαζ/Υρ (Ήμερο Έλατο = κατάληξη και μυστήριο)
Το ήμερο έλατο είναι σύμβολο του κύκλου του θανάτου και της αναγέννησης – άρα όταν εμφανίζεται ο ρούνος Έιβαζ, υπονοείται ότι κάποια πράγματα θα φτάσουν στη φυσική τους κατάληξη για να αρχίσουν κάποια άλλα. Επίκεινται κρίσιμες αλλαγές, που ίσως είναι συνέπεια της κατά μέτωπο αντιμετώπισης των φόβων μας. Όταν είναι μέρκστάβε (επίσης δεν αλλάζει ανεστραμμένο) προειδοποιεί για σύγχυση, καταστροφή και αδυναμία υπερπήδησης των εμποδίων. Ως φυλαχτό φέρνει μεγάλες αλλαγές ή μας καθοδηγεί για να ξεπεράσουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Πέρθρο/Πέορθ (Κουμάρι για τα ζάρια = μύηση, η ουσία της ύπαρξης)
Είναι ο ρούνος των δυνάμεων της αλλαγής που δρουν σε βάθος, ο ρούνος των επικείμενων αποκαλύψεων και του ρίσκου. Δείχνει μυστήριο, μυστικοπάθεια και ψυχοδυναμικές ικανότητες. Όταν είναι μέρκστάβε προειδοποιεί για βλαβερό εθισμό και στασιμότητα, που έχουν ως συνέπειες την έλλειψη κατανόησης για τους άλλους και την αίσθηση του αμετάκλητου. Ως φυλαχτό βοηθάει στη μαντική και ενισχύει τις ψυχοδυναμικές ικανότητες. Το Πέρθρο φοράνε συχνά και οι εγκυμονούσες, καθώς πιστεύεται ότι απαλύνει τους πόνους της γέννας.

Έλγκιζ/Έκιζι (Έλκηθρο με ελάφια = προστασία)
Θεωρείται ένας από τους πιο δυσερμήνευτους ρούνους. Υπαινίσσεται ότι η βοήθεια θα έρθει από εκεί που δεν το περιμένουμε, για να αποτρέψει κάποιου είδους απειλή. Το Έλγκιζ μάς συνδέει επίσης με τις δυνάμεις που καθορίζουν το πεπρωμένο μας και μάς ενθαρρύνει να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας στην αναζήτηση του γενικότερου καλού. Ανεστραμμένο, είναι σημάδι κρυμμένων κινδύνων ή πιθανής ασθένειας και μάς προειδοποιεί να προσέχουμε τις συμβουλές τρίτων, προτού τις ακολουθήσουμε. Ως φυλαχτό προσφέρει προστασία και μάς βοηθάει να χτίσουμε άμυνες.

Σοβίλο/Σιγκ (Ήλιος = ολοκλήρωση και προοπτική)
Ο ρούνος της προοπτικής και της επιτυχίας, της ενέργειας και της επέκτασης. Το Σιγκ υπόσχεται ότι οι στόχοι θα εκπληρωθούν, φέρνοντας τιμή και δόξα. Προοιωνίζει την ένωση του συνειδητού με το ασυνείδητο, αλλά συμβουλεύει και αυτοσυγκράτηση. Όταν είναι μέρκστάβε, μιλάει για κακές συμβουλές που καταλήγουν σε λάθος στόχους, για απελπισία και για δίκαιη τιμωρία. Ως φυλαχτό ενισχύει την ενέργεια, αυξάνει τη δύναμη και ενθαρρύνει τον ενθουσιασμό.