Πιο αδύνατη; Πιο κομψή; Πιο γυμνασμένη; Πιο επιτυχημένη; Πώς μπορείτε να πείσετε τον εκλεκτό της καρδιάς σας ότι είστε καλύτερη από την πρώην του; Ξεκινήστε πείθοντας τον εαυτό σας!

Όσο κι αν προσπαθείτε ν’ αντισταθείτε, κάποια στιγμή απλά δεν αντέχετε: θα τον ρωτήσετε και το πιθανότερο είναι ότι θα τον ξαναρωτήσετε. Η περιέργεια, εξάλλου, όταν πρόκειται για θέματα όπως η πρώην… φουντώνει! Η σχέση, όμως, μπορεί να βυθιστεί στη μιζέρια αν ασχολείστε διαρκώς με το τι έκανε ο καλός σας πριν εμφανιστείτε εσείς στο προσκήνιο. Επαναλαμβανόμενοι καβγάδες, που προκύπτουν εξαιτίας των ίδιων συγκρίσεων και γενικεύσεων, μπορεί να φθείρουν ανεπανόρθωτα τη σχέση. Πώς μπορείτε να διώξετε το φάντασμά της και μαζί τις όποιες αμφιβολίες;

Οι βασικές ανησυχίες
1. Γιατί ενοχλείται;
Θέλετε να μάθετε τα πάντα γι’ αυτήν, εκείνος όμως φαίνεται να ενοχλείται κάθε φορά που του ζητάτε να μιλήσει για την πρώην; Απόλυτα φυσικό.
Στην αρχή κάθε σχέσης είναι σίγουρα καλό και οι δύο σύντροφοι να προβούν σε μια αμοιβαία ενημέρωση σχετικά με το παρελθόν τους. Είναι υγιές να μιλήσετε δηλαδή και οι δύο για τους πρώην σας. Μην επαναφέρετε, όμως, το θέμα κάθε τρεις και λίγο. Στόχος σας πρέπει να είναι να αφήσετε πίσω το παρελθόν και να εστιάσετε στο παρόν.

2. Ήταν το σεξ καλύτερο;
Πώς και πού; Πόσες φορές σε μια νύχτα; Είχε κάθε φορά οργασμό; (Σιγά μην του είπε την αλήθεια!) Της άρεσε να τον προκαλεί σε περίεργα μέρη; Είχε μεγάλη φαντασία; Ικανοποιούσε όλα τα γούστα του; Ενδόμυχα αυτές οι σκέψεις απασχολούν το μυαλό μας, είτε μας αρέσει είτε όχι. Κι όμως, οι πολλές λεπτομέρειες δεν βοηθούν σε τίποτα. Λάβετε, δε, υπόψη ότι οι άντρες ανησυχούν για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε. Ότι κι αν σας απαντήσει, δεν σημαίνει πως είναι αλήθεια, αφού είναι πολύ πιθανό, στην προσπάθειά του να σας πείσει ότι είναι τέλειος εραστής, να υπερβάλλει.

3. Μήπως τη σκέφτεται ακόμα;
Θυμάστε τον πρώην, που σας ράγισε την καρδιά; «Ο ποιος;», ίσως βιαστείτε να πείτε. Γιατί, λοιπόν, δεν σκέφτεστε ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για το έτερον ήμισυ; Η πρώην, δηλαδή, να είναι ξεχασμένη στα αζήτητα; Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι γυναίκες νιώθουμε στην αρχή της σχέσης περισσότερο ανασφαλείς από τους άντρες. Χρειάζεται όμως να προσέξετε μήπως όλα αυτά υπάρχουν μόνο μέσα στο κεφάλι σας και όχι στο δικό του. Μην αφήνετε το φάντασμα της πρώην να στοιχειώσει τη σχέση.

Αμφιβολίες, το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές…
Σε περίπτωση, πάντως, που οι αμφιβολίες σας βασανίζουν, καλό θα ήταν να…

  • Δώσετε χρόνο. Σε εκείνον για να την ξεπεράσει και στη σχέση για να δυναμώσει.
  • Ζητήσετε επιβεβαίωση. Γνωρίζοντας τα συναισθήματα του καλού σας απέναντί σας, νιώθετε αμέσως μεγαλύτερη σιγουριά.
  • Αξιολογήσετε τη σχέση. Αν εκείνος είναι εντάξει με εσάς, δεν έχετε κανένα λόγο να αμφιβάλλετε.

Όταν σας προκαλεί!
Τι γίνεται, όμως, όταν εκείνος φέρνει στην επιφάνεια τα παλιά, ξανά και ξανά, ή σας συγκρίνει διαρκώς με την πρώην; Οι λόγοι που το κάνει μπορεί να είναι πολλοί, όπως επειδή θέλει…
… να σας δημιουργήσει ανασφάλειες.
… να σας δείξει ότι δεν είναι ευχαριστημένος μαζί σας.
… να αποφύγει τις ευθύνες απέναντι στη σχέση.

Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Απαγορεύεται πάντως να χάσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Η πρώτη σκέψη είναι να μάθετε σε ποιο μπαράκι συχνάζει και να της ρίξετε δηλητήριο στο ποτό. Ή να ξεσπάσετε όλη τη μανία σας στο αυτοκίνητό της. Και σίγουρα οι κατάρες εναντίον της δίνουν και παίρνουν, σε καθημερινή βάση. Επειδή όμως είστε πάνω από όλα αξιοπρεπείς και πολιτισμένες δεν θα κάνετε τίποτε από όλα αυτά. Η λύση είναι μία: βάλτε απ’ την αρχή όρια, κόβοντάς του τη φόρα με φράσεις όπως: «Δεν θέλω ν’ ακούσω τίποτα που να έχει σχέση με το παρελθόν» ή «Θα μιλήσουμε μόνο για σένα και για μένα».
Αν, όμως, εκείνος επιμένει στην ίδια συμπεριφορά, ίσως είναι καιρός ν’ αναρωτηθείτε αν αυτός ο άντρας μπορεί να σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένη.

Φίλοι με την πρώην; Καθόλου απίθανο σενάριο
Ναι, πιθανό να τη συναντήσετε, αν είστε στην ίδια παρέα ή βγαίνετε με κοινούς φίλους. Και είναι πραγματικά παράλογο να ζητάτε από τον καλό σας να αποφεύγει κάθε περίσταση στην οποία μπορεί να είναι παρούσα. Οι βάσεις για μια φιλία μπορεί να μπουν, όμως χρειάζεται να προσέξετε ιδιαίτερα αν:

  • Ο ένας απ’ τους δύο ελπίζει σε επανασύνδεση.
  • Τα ερωτικά συναισθήματα δεν έχουν ακόμα ξεφτίσει.
  • Έχουν χωρίσει και ξανασμίξει περισσότερο από δύο φορές.
  • Ο λόγος που χώρισαν είχε να κάνει με απιστία.
  • Εκείνος δεν θέλει να δεσμευτεί απέναντί σας.

Κατά τ’ άλλα, οι καλές σχέσεις με την ή τις πρώην δεν θα πρέπει να σας φοβίζουν. Κι αν είστε καλεσμένες σε κάποια κοινή φιλική συγκέντρωση, μην αγχώνεστε! Αφήστε πίσω τις ανασφάλειες. Ντυθείτε για να εντυπωσιάσετε και φροντίστε -αντί να παραφυλάτε μήπως πιάσετε καμιά αμαρτωλή ματιά- να περάσετε καλά!