Μπορεί η φιλοσοφία του Φενγκ Σούι να εφαρμοστεί και στην κουζίνα; Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, όλο και περισσότερο στις μέρες μας η κουζίνα τείνει να είναι ο πιο δημοφιλής χώρος του σπιτιού. Δεν είναι πλέον απλά ο χώρος στον οποίο παρασκευάζεται και φυλάσσεται το φαγητό αλλά το επίκεντρο της οικογενειακής ζωής! Παλιότερα αποτελούσε συνήθεια οι κουζίνες να είναι κλειστές, να αποτελούν δηλαδή έναν ξεχωριστό χώρο κλεισμένο με τοίχους και πόρτες. Σήμερα, μπορεί κανείς να έχει οπτική επαφή με την κουζίνα από το χώρο του σαλονιού. Για να δημιουργήσουμε λοιπόν μια όμορφη εικόνα, αλλά κι ένα χώρο γεμάτο ενέργεια, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη θεωρία του φενγκ σούι και σε αυτό το χώρο.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Η κουζίνα θα πρέπει να παρουσιάζει τρία χαρακτηριστικά. Αρκετό χώρο, φωτισμό και ζωηρή λευκότητα. Το ζήτημα του προσανατολισμού της είναι πολύπλοκο θέμα βέβαια. Για παράδειγμα το ψυγείο καλό είναι να τοποθετείται στη βόρεια πλευρά κι η κουζίνα στη νότια. Καλό είναι να υπάρχουν παράθυρα στα βόρεια για σταθερό φωτισμό. Το πράσινο χρώμα στην κουζίνα, υποστηρίζει τα στοιχεία της φωτιάς και του νερού. Στην κουζίνα, τα ψηλά φυτά προσθέτουν την ενέργεια τσι του Δέντρου που βρίσκεται σε αρμονία με την ενέργεια τσι του Νερού που αντιπροσωπεύει τον νεροχύτη, και της Φωτιάς που αντιπροσωπεύει την ηλεκτρική κουζίνα. Επιπλέον τα φυτά όπως μία Δράκαινα ή ένας Υάκινθος προσθέτουν φυσική ζωντανή ενέργεια στην προετοιμασία του φαγητού και στους χώρους φύλαξης των τροφίμων. Τα φυτά με πλούσιο πράσινο φύλλωμα όπως η Φτέρη ταιριάζουν επίσης σε αυτόν τον χώρο. Αν μας αρέσει να κρεμάμε διακοσμητικά, μπορούμε να κρεμάσουμε εικόνες που έχουν σχέση με τρόφιμα κι ειδικά εικόνες που παρουσιάζουν αφθονία.

ΤΟΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σύμφωνα με την τέχνη του φενγκ σούι, κάθε χρώμα έχει τη δική του ξεχωριστή ενέργεια και ταιριάζει με συγκεκριμένους χώρους, στους οποίους μπορεί να τονώσει την ενέργεια, αλλά και τη δραστηριότητα που συμβαίνει εκεί. Εδώ το ιδανικό χρώμα είναι το λευκό, το οποίο αναδεικνύει τα χρώματα των τροφίμων. Είναι το χρώμα της καθαριότητας και της αγνότητας και ταιριάζει με το κυρίαρχο στοιχείο της κουζίνας που είναι η φωτιά. Αποφύγετε το μαύρο και το κόκκινο σαν κυρίαρχα χρώματα στην κουζίνα, αλλά χρησιμοποιήστε τα σαν πινελιές για αξεσουάρ. Η κουζίνα πρέπει να είναι πολύ φωτεινή και βαμμένη σε χαρούμενα χρώματα: ένα υπόλευκο, ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή γήινοι τόνοι είναι ότι καλύτερο, αφού προσδίδουν στο χώρο ζεστή ατμόσφαιρα. Ενισχύστε τη βορειοδυτική γωνία της κουζίνας σας με ασημένια και μεταλλικά αντικείμενα, με κόκκινα, ροζ, ασημένια κι υπόλευκα τραπεζομάντηλα και χαρτοπετσέτες, πιάτα και μαχαιροπήρουνα.

Όταν η κουζίνα είναι μέρος της τραπεζαρίας, θα πρέπει να υπάρχει ένα χώρισμα μεταξύ των δύο. Τα ράφια δεν θα πρέπει να έχουν γωνίες ή τομές που μας ¨σημαδεύουν¨ όταν τις προεκτείνουμε. Τα ράφια θα πρέπει να είναι πάντα κλειστά. Ο νεροχύτης δεν θα πρέπει να είναι δίπλα στην ηλεκτρική κουζίνα ούτε απέναντι σε αυτή, γιατί προκαλείται σύγκρουση των στοιχείων της φωτιάς και του νερού. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε συχνά το φούρνο μικροκυμάτων κι αυξήστε τη φυσική ενέργεια όπως το τζάκι, ο ξυλόφουρνος ή το γκάζι.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ
Εάν είναι δυνατόν, οι καρέκλες πρέπει να έχουν πίσω τους ένα τοίχο και όχι μία πόρτα. Τα στρογγυλά τραπέζια είναι προτιμότερα από τα τετράγωνα γιατί συμβολίζουν τις θεϊκές ευλογίες. Το τραπέζι δεν πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από μία κατακόρυφη δέσμη φωτός. Αντίθετα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από ένα ισορροπημένο φωτισμό στο κέντρο του δωματίου όπου επιτρέπεται η καλή κυκλοφορία του αέρα. Για να τρώτε γαλήνια, πρέπει στο τραπέζι να τηρούνται κάποιοι κανόνες ενέργειας, οι οποίοι εξαρτώνται από το σχήμα και την τοποθέτηση αντικειμένων και ανθρώπων στο χώρο. Αντί για σουπλά, προτιμάτε να καλύπτετε το τραπέζι με τραπεζομάντιλο, καθώς στρογγυλεύει τις γωνίες, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Επειδή τα λουλούδια έχουν έντονη κατευναστική δύναμη, τοποθετείτε μια όμορφη σύνθεση λουλουδιών στο κέντρο του τραπεζιού. Θα ηρεμεί και τα πιο ατίθασα πνεύματα. Οι πάγκοι και το τραπέζι της κουζίνας πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο του χώρου, γιατί έτσι δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση και τη δυνατότητα συναναστροφής με τα υπόλοιπα μέλη της . Αν η εγκατάσταση της κουζίνας δεν επιτρέπει μετατροπές, βάζοντας έναν καθρέπτη μπροστά σας, θα μπορείτε να βλέπετε την είσοδο του χώρου. Με το τέχνασμα αυτό πολλαπλασιάζεται και το τσι. Αν ούτε η παραπάνω λύση εφαρμόζεται στο χώρο σας, τότε μπορείτε να κρεμάσετε στην είσοδο μια κουρτίνα με χάντρες, οπότε να ακούτε πότε μπαίνει κάποιος και να μην αιφνιδιάζεστε.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ
Νόμος μέσα στην κουζίνα είναι ότι πρέπει να απομακρύνονται καθημερινά τα σκουπίδια κι οι ακάθαρτες σαπουνάδες. Επίσης φροντίζουμε η κουζίνα μας να είναι πάντα καθαρή και τα πάντα συγυρισμένα και τακτοποιημένα. Καθώς οι μυρωδιές της κουζίνας ρυπαίνουν τη ζωτική ενέργεια, εξαφανίστε τες αερίζοντας τακτικά το χώρο. Ανοίγετε, λοιπόν, συχνά τα παράθυρα κι αν χρησιμοποιείτε απορροφητήρα, τοποθετήστε τον σε τέτοιο ύψος, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος γύρω από το κεφάλι σας. Γιατί αν ο απορροφητήρας είναι πολύ χαμηλά, δημιουργεί μια αίσθηση βάρους. Εξαφανίστε από την κουζίνα σας καθετί που βαραίνει το χώρο, όπως «αντίκες» και άβολες καρέκλες. Πετάτε ή επιδιορθώνετε αμέσως ότι χαλάει. Τα χαλασμένα αντικείμενα ή ο βουλωμένος νεροχύτης απορροφούν την ενέργειά σας. Κλείστε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που κάνουν θόρυβο και κάθε άλλο αντικείμενο που προκαλεί άγχος.