Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

Η ιστορία:

Ο Άγιος Βαλεντίνος γεννήθηκε στην πόλη Terni της Ιταλίας γύρω στο 175 μ.Χ. Έγινε ο πρώτος επίσκοπος το 197 μ.Χ. και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 273 μ.Χ. Η παγκόσμια φήμη του οφείλεται στον θρύλο, που γεννήθηκε στις Αγγλοσαξονικές χώρες, και λέει ότι συνήθιζε να δωρίζει στους νέους επισκέπτες του ένα λουλούδι από τον κήπο του. Σε δύο απ’ αυτούς γεννήθηκε η αγάπη που τους έφερε σε γάμου κοινωνία και έζησαν τόσο ευτυχισμένοι ώστε και άλλοι νέοι έκτοτε ακολούθησαν το παράδειγμά τους, επισκεπτόμενοι το Terni.
Η εορτή των ερωτευμένων έχει ως αφετηρία την προσπάθεια της καθολικής εκκλησίας να θέση τέλος σε μία λαϊκή παγανιστική τελετή για την γονιμότητα. Ήδη, από τον 4ο αιώνα π.Χ., οι Ρωμαίοι Παγανιστές απέτιναν σέβας, με μία μοναδική ετήσια τελετή, στον θεό Lupercus (Λυκιδεύς). Τα ονόματα των ανδρών και των γυναικών που λάτρευαν αυτόν τον θεό έμπαιναν μέσα σε μια κάλπη και αναμειγνύονταν καταλλήλως. Ένα μικρό παιδί επέλεγε στην τύχη μερικά ζευγάρια, τα οποία για ένα ολόκληρο χρόνο θα ζούσαν σε στενή προσωπική επαφή έως ότου η τελετή της γονιμότητας λάμβανε τέλος. Το επόμενο έτος θα επαναλαμβανόταν το ίδιο με άλλα ζευγάρια. Αποφασισμένοι να θέσουν τέλος σ’ αυτή την παλαιά (μεσαιωνική) πρακτική τα Lupercalia.

Ένας από τους πολλούς θρύλους που υπάρχουν γύρω από το όνομα αυτού του Αγίου, λέει, ότι ο Βαλεντίνος ήταν ένας ιερέας που υπηρέτησε κατά την διάρκεια του 3ου αιώνα στην Ρώμη. Όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ο δεύτερος ανακάλυψε ότι μόνο οι άγαμοι στρατιώτες του υπηρετούσαν καλύτερα, τους απαγόρευσε να παντρεύονται. Ο Άγιος Βαλεντίνος, όμως, δεν συμβιβάστηκε με αυτήν την άδικη απόφαση και άρχισε να παντρεύει τους στρατιώτες κρυφά. Όταν όμως η δράση του Βαλεντίνου αποκαλύφθηκε, ο Κλαύδιος Β εξοργίστηκε τόσο πολύ που διέταξε αμέσως τον θάνατο του ιερέα.

Σύμφωνα με ένα άλλο θρύλο ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένας φυλακισμένος σε μια από τις Ρωμαϊκές φυλακές που ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακά του, γεγονός που τον οδήγησε στην εκτέλεσή του. Λίγο πριν πεθάνει άφησε στην κόρη του δεσμοφύλακα ένα γράμμα αγάπης με την υπογραφή «from your Valentine» (από τον Βαλεντίνο σου), φράση που έχει μείνει μέχρι και σήμερα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ
Τη μέρα αυτή μπορείτε να βρείτε προτάσεις για ρομαντικά δείπνα σε σχεδόν όλα τα εστιατόρια. Μια καλή ιδέα είναι να διαλέξετε εστιατόριο που να βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία. Ένα μέρος κοντά σε μια παραλία ή εξοχή. Αν έχετε σκοπό να ξοδέψετε κάτι περισσότερο την ημέρα αυτή, ένα ακριβό εστιατόριο είναι μια καλή και ξεχωριστή επιλογή. Η έμπνευση και η πρωτοτυπία είναι τα κλειδιά για ένα επιτυχημένο δείπνο. Κάποια «απαραίτητα» συστατικά για ένα ρομαντικό δείπνο είναι τα λουλούδια, ο φωτισμός με κεριά, η ρομαντική μουσική και ο ιδιαίτερος τρόπος σερβιρίσματος του δείπνου. Διαλέξτε και το κατάλληλο κρασί για το δείπνο σας αυτό. Κατά γενικό κανόνα το λευκό κρασί συνοδεύει το ψάρι και το κόκκινο κρασί το κρέας αλλά ο σερβιτόρος μπορεί να σας προτείνει την πιο κατάλληλη επιλογή για το δείπνο σας, σύμφωνα με τα χρήματα που θέλετε να ξοδέψετε. Ιδιαίτερα ξεχωριστό και ρομαντικό είναι ένα εστιατόριο στο οποίο το δείπνο σερβίρεται σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους ώστε να βρίσκονται μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να συνδυάσετε το δείπνο με μια κράτηση σε ξενοδοχείο, για το υπόλοιπο της νύχτας. Περάστε τη μέρα μαζί και αν σας αρέσει ο χορός πηγαίνετε σε ένα μέρος που θα μπορέσετε να χορέψετε ρομαντικούς χορούς. Ο λόγος που χορεύετε αυτό το βράδυ είναι για να δείξετε την αγάπη σας και αυτά τα είδη χορού είναι το ιδανικό.

ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΣΟΥ…

Γιατί να μην κάνετε ένα ταξιδάκι; Πολλά ορεινά θέρετρα της πατρίδας μας υπάρχουν πανέμορφα εστιατόρια είτε αυτόνομα είτε σε ξενοδοχειακές μονάδες. Αν μάλιστα η γύρω περιοχή είναι χιονισμένη, ένα ρομαντικό δείπνο δίπλα στο αναμμένο τζάκι με θέα το λευκό του χιονιού, σίγουρα θερμαίνει μια ερωτική σχέση.

ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΧΩΡΟ
Πιθανό να θέλετε να απολαύσετε το δείπνο σας εντελώς ιδιωτικά στο δικό σας χώρο. Αν σας αρέσει να μαγειρεύετε, ετοιμάστε το αγαπημένο φαγητό του συντρόφου σας. Αυτό μπορεί να είναι κάτι εύκολο όπως μακαρόνια αλλά είναι μάλλον προτιμότερα πιάτα όπως γαρίδες, αστακός ή φιλέτο μινιόν. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το αγαπημένο πιάτο του συντρόφου σας. Αν θέλετε να δώσετε μια πιο προχωρημένη νότα ετοιμάστε δείπνο με αφροδισιακά εδέσματα, και με ανάλογο γαρνίρισμα στα πιάτα. Ωστόσο επειδή η μέρα αυτή παραμένει ρομαντική μην ξεχάσετε τη ρομαντική ατμόσφαιρα με τα κόκκινα τριαντάφυλλα ή άλλου είδους λουλούδια, το φως των κεριών και τη ρομαντική μουσική.

Δείξτε την αγάπη σας και απολαύστε το ρομαντικό δείπνο σας. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια μέρα που ο έρωτας είναι παντού. Κάντε κάτι ξεχωριστό γι’ αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Θυμηθείτε να προσφέρετε κάποιο δώρο στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Δεν έχει σημασία το οικονομικό κόστος, όσο η πρόθεση. Εύχομαι όλοι να περάσετε αξέχαστα, αυτή τη μέρα. Και να θυμάστε, ότι η αγάπη γιορτάζεται καθημερινά και πρέπει να την εκδηλώνουμε κι εμείς με κάθε αφορμή.