Ο χειμώνας είναι κοντά μας. Και μην βιαστείτε να σκεφτείτε κρύα ατμόσφαιρα και χιόνι. Ούτε βαριά ρούχα, πετρέλαιο και κρύα χέρια! Σκεφτείτε γλυκές χειμωνιάτικες νύχτες δίπλα στη φωτιά, με καλή παρέα και κόκκινο κρασί. Τι ωραιότερο από ένα χιονισμένο τοπίο, από κάστανα στην φωτιά, από ατέλειωτες ώρες κοιτώντας τα κούτσουρα να καίγονται στο τζάκι. Ο χειμώνας θα έπρεπε να είναι η πιο αγαπημένη εποχή όλων. Κι εδώ το φενγκ σούι έρχεται να βάλει τις πινελιές του και να μας δώσει πολύτιμες συμβουλές για να περάσουμε έναν υπέροχο χειμώνα.

Χαλιά, κουρτίνες και κουβέρτες έρχονται να μας ντύσουν και να μας ζεστάνουν. Σε πολλά σπίτια με την ευκαιρία αυτή γίνονται και διάφορες αλλαγές στη διακόσμηση. Τι πρέπει να προσέξουμε όμως, ώστε οι αλλαγές αυτές να ενισχύσουν τη θετική ενέργεια του σπιτιού μας; Τι μας συμβουλεύει το φενγκ σούι και ποιες αλλαγές μας προτρέπει να κάνουμε;

Απομακρύνετε τους αόρατους εχθρούς
Υπάρχουν αόρατες ενέργειες, που είναι κρυμμένες σε διάφορα σημεία. Είναι ευκαιρία τώρα που κάνετε τη γενική καθαριότητα του σπιτιού σας για το χειμώνα να ανοίξετε όλα τα ντουλάπια σας και να ξεφορτωθείτε:

  • Αντικείμενα ή ρούχα που φυλάτε εδώ και καιρό στα ντουλάπια και δεν τα χρησιμοποιείτε πια.
  • Αντικείμενα που σας θυμίζουν άσχημες καταστάσεις και δεν έχετε πετάξει ακόμα.
  • Ληγμένα προϊόντα τροφής ή καλλυντικών, φαρμάκων κλπ.
  • Περιοδικά και έντυπα που έχουν διαβαστεί και δεν χρειάζονται πια

Αλλά κι αν δεν το κάνετε τώρα φροντίστε να το κάνετε αργότερα ή αρχίστε με τα βασικά και καθημερινά χρησιμοποιούμενα ντουλάπια και συρτάρια. Οι λιμνάζουσες ενέργειες που μαζεύονται φορτίζουν το χώρο με αρνητική ενέργεια η οποία σας επηρεάζει νοητικά. Ξεφορτωθείτε τα οπωσδήποτε και αφήστε κενό χώρο για να έλθουν άλλα αντικείμενα.

Ο χειμώνας με βάση το φενγκ σούι ανήκει στο στοιχείο του νερού. Έτσι, το χειμώνα προσπαθούμε να «ηρεμήσουμε» το στοιχείο του νερού. Στη διακόσμηση του σπιτιού πρέπει να κάνετε τη σωστή επιλογή χρωμάτων. Το χρώμα του νερού είναι το μπλε και οι αποχρώσεις του, καθώς και το πράσινο. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποφύγετε να ενισχύσετε κι άλλο το στοιχείο του νερού με πολύ μπλε και πράσινο χρώμα. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε χρώματα της γης, όπως κίτρινο, μπεζ, καφέ σε κουρτίνες, πίνακες, ριχτάρια, μαξιλάρια, κ.ά. Για να φέρετε την «ισορροπία» στα χρώματα, θα πρέπει να επιλέξετε και χρώματα από το στοιχείο της φωτιάς, όπως κόκκινο, κεραμιδί, μπορντό.

Υπνοδωμάτια για όμορφες χειμωνιάτικες νύχτες
Στους χώρους αυτούς χρειάζεστε ενέργεια (γιν), η οποία βοηθάει στην ξεκούραση. Από την άλλη πλευρά όμως, τα χρώματα του μπλε, του πράσινου και του γκρι τους χειμερινούς μήνες, ενισχύουν το στοιχείο του νερού. Αν έχετε μεγάλη συγκέντρωση αποχρώσεων του μπλε τους χειμερινούς μήνες και ενισχυθεί κατά πολύ το στοιχείο του νερού, τότε μπορεί να ενισχυθούν τα κρυολογήματα και οι ιώσεις. Καλό είναι να έχετε λοιπόν κουρτίνες στις αποχρώσεις του κόκκινου για το χειμώνα. Μπορείτε επίσης να κάνετε πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα με αιθέρια έλαια φασκόμηλου, μαντζουράνας ή λεμονιού που επιπλέον κάνουν καλό στο αναπνευστικό και βοηθούν να μην εξαπλωθούν τα μικρόβια στο σπίτι.

Και για το σαλόνι
Αγοράστε ένα μελωδό. Τα «παιχνίδια των ανέμων», όπως συνηθίζεται να τα λένε, πιστεύεται πως δεν επιτρέπουν στην ενέργεια να «λιμνάζει». Kαθώς οι μελωδοί χρειάζονται τη δύναμη του αέρα για να κινηθούν, όταν τοποθετηθούν σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να κινούνται συχνά. Kαλύτερα σημεία τοποθέτησης θεωρούνται οι γωνίες και τα δοκάρια.

Δημιουργήστε ζεστή ατμόσφαιρα με αιθέρια έλαια
Τα αιθέρια έλαια διαθέτουν συμπυκνωμένες ιδιότητες. Mπορείτε να τα θερμάνετε στην ειδική συσκευή ή να αρωματίσετε με λίγες σταγόνες, π.χ. τα μαξιλάρια ή τα ριχτάρια του καναπέ. Ιδανικά έλαια θεωρούνται το άγριο κυπαρίσσι, το φασκόμηλο και ο κέδρος. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάψετε αρωματικά στικς από αιθέρια έλαια.

Για να φωτίσετε τις νύχτες σας
Bάλτε φωτιστικά ή κηροπήγια από άλατα Iμαλαΐων. Στη σύνθεσή τους περιέχεται αλάτι, σίδηρος και μαγνήσιο. Λειτουργούν ως φυσικοί ιονιστές, καθώς, όταν θερμαίνονται, απελευθερώνουν αρνητικά ιόντα. Πιστεύεται πως απορροφούν μέρος της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, οι οθόνες υπολογιστών και οι τηλεοράσεις. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να τοποθετούνται κοντά σε τέτοιου είδους συσκευές, κατά προτίμηση σε γωνίες, ώστε να διευρύνεται η εμβέλειά τους σαν βεντάλια. Τα άλατα Iμαλαΐων, όταν θερμαίνονται, απορροφούν επίσης την υγρασία. Επιλέξτε ανάμεσα σε κηροπήγια ή φωτιστικά.

Συνθέσεις κρυστάλλων
Επιλέξτε τρία είδη κρυστάλλων, κατά προτίμηση λευκό χαλαζία, ροζ χαλαζία και αμέθυστο – θεωρείται πως τα τρία αυτά είδη «συνεργάζονται» άριστα. Oι κρύσταλλοι πρέπει να τοποθετούνται με κατεύθυνση προς το Νότο, όλοι μαζί ή χωριστά. Εκτός από το λευκό χαλαζία, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός κρύσταλλος, η μαύρη τουρμαλίνα και σε μικρότερο βαθμό ο μαύρος αχάτης θεωρούνται κατάλληλοι για τη ζεστή και ήρεμη ατμόσφαιρα του χώρου.