Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα σύμβολα που χαρακτηρίζουν την εποχή του καλοκαιριού και το πώς ερμηνεύονται αυτά.

ΗΛΙΟΣ

Αναμφισβήτητα το κυρίαρχο σύμβολο της εποχής του καλοκαιριού. Είναι η πηγή της ζωής, η πηγή της θερμότητας και του φωτός που χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρχει καμιά μορφή ζωής. Είναι η απόλυτη αλήθεια, η υπέρτατη δύναμη. Σαν ονειρικό σύμβολο αναπόφευκτα μεταφέρει αυτές τις έννοιες και συνδέεται με την αρσενική, δημιουργική ενέργεια, την δύναμη της ζωής και της αλήθειας. Είναι μια εικόνα που συνδέεται επίσης με την διανοητική μας ικανότητα, με μια ανώτερη συνειδητότητα, την σοφία και την φώτιση.

Για μια γυναίκα, το να ονειρευτεί έναν λαμπρό ήλιο μπορεί να συμβολίζει κάποιες αρσενικές ιδιότητες του εαυτού της, αν και μπορεί άμεσα να συνδέεται με κάποια αρσενική φιγούρα στο περιβάλλον της, όπως ο πατέρας, ο αδελφός, ο γιος ή ο σύζυγος. Αντίστοιχα, αν ένας άντρας δει στον ύπνο του έναν ήλιο, μπορεί να συμβολίζει επίσης κάποια αρσενική φιγούρα, αλλά μπορεί και να συμβολίζει μια αίσθηση δύναμης και γνώσης που προέρχεται από την άμεση εμπειρία.

Αν ονειρευτείτε τον ήλιο να ανατέλλει, είναι πάντα ένα καλό σημάδι. Μπορεί να είναι ένα προγνωστικό μήνυμα για την δυνατότητα δημιουργίας πλούτου και αφθονίας ή μια αναγγελία ότι μπαίνετε σε μια καινούργια, πολύ θετική, φάση στην ζωή σας. Αντίστοιχα, αν δείτε στον ύπνο σας την δύση του ηλίου, μπορεί να συμβολίζει μια καθοδική πορεία ή να προμηνύει εμπόδια και δυσκολίες στα σχέδια και τις φιλοδοξίες σας.

Αν δείτε τον ήλιο σαν αντανάκλαση στο νερό, τότε ίσως το μήνυμα είναι ότι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της πρόθεσης και της δράσης, των συναισθημάτων σας και των πράξεων σας. Συμβολίζει επίσης την ισορροπία μεταξύ αρσενικού και θηλυκού στοιχείου, κάτι που μπορεί να συμβαίνει στον εσωτερικό σας κόσμο, ή απλά να δείχνει την παρουσία ενός σωστού συντρόφου στην ζωή σας, ανεξαρτήτως φύλου.

Η λιακάδα είναι ένα ισχυρό, θετικό σύμβολο ικανοποίησης και ευδαιμονίας. Αν δείτε στον ύπνο σας ένα φυσικό τοπίο ή μια πόλη μέσα σε φωτεινή λιακάδα, ίσως να είναι ένα μήνυμα ότι τα σχέδια σας και η πορεία σας γενικότερα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ένα όνειρο στο οποίο ο ήλιος λούζει το πρόσωπο ή το κεφάλι σας θεωρείται ότι εκφράζει μια αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης και αυτάρκειας. Επίσης μπορεί να δείχνει ότι οι άλλοι σας σέβονται και εκτιμούν την γνώμη σας. Ανάλογα, ένας ήλιος που καλύπτεται από σύννεφα δείχνει κάποια έλλειψη αυτοπεποίθησης, καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδίων σας και παρουσία δισταγμών και αμφιβολιών.

Η ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα είναι συνδυασμένα με την καλοπέραση και την εικόνα καλοζωίας που θέλουμε να εκπέμπουμε προς τα έξω. Αν όμως δείτε ότι κάνετε ηλιοθεραπεία στο όνειρό σας, την ίδια στιγμή που υπάρχει αισιοδοξία και ικανοποίηση στην καθημερινή σας ζωή το όνειρο ίσως να σας στέλνει ένα μήνυμα. Υπάρχει η πιθανότητα να αγνοείτε κάποιους κινδύνους και να ¨καείτε¨ , κάτι που μπορεί να γίνει αν υπερβάλλετε στην εικόνα της καλοπέρασης που θέλετε να προβάλλετε. Ο κίνδυνος εδώ είναι αυτός της γελοιοποίησης και της έλλειψης σοβαρότητας, μια και οι άλλοι καταλαβαίνουν διαισθητικά ότι προβάλλετε μια βιτρίνα για να καλύψετε κάποιες άλλες αδυναμίες, οπότε η υπερβολική επίδειξη λειτουργεί τελικά αρνητικά για την εικόνα σας.

ΘΑΛΑΣΣΑ

Ένα οικουμενικό ονειρικό σύμβολο, που παραπέμπει στο ασυνείδητο, την άβυσσο, την γέννηση και την γονιμότητα. Γενικά συμβολίζει τον συναισθηματικό μας κόσμο και ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το πώς εμφανίζεται:αν έχει ταραγμένα ή ήρεμα νερά, αν είναι καθαρή ή βρώμικη κ.α. Για παράδειγμα, τα ήρεμα νερά της θάλασσας μπορεί να δείχνουν ότι το άτομο που ονειρεύεται έχει καλή επαφή με το υποσυνείδητο του, ενώ μια εσωτερική σύγκρουση μπορεί να εκφραστεί ονειρικά σαν τρικυμία. Τα μαύρα νερά ενός ωκεανού μπορεί να δείχνουν μια φοβία για τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις πού κρύβονται στα βάθη του ασυνείδητου, υποδεικνύοντας έτσι ότι υπάρχουν κάποια απωθημένα, καταπιεσμένα αισθήματα.

ΚΟΛΥΜΠΙ

Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε σε ένα όνειρο που βλέπετε ότι κολυμπάτε είναι αν κολυμπάτε ενάντια στο ρεύμα ή αφήνετε να σας παρασύρει το κύμα, αν υπάρχει κάποια ανησυχία για το τι μπορεί να κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του νερού και αν νιώθετε άνετα και χαλαρά ή υπάρχει κάποιο αγχωτικό συναίσθημα ότι μπορεί να πνιγείτε. Το να βρίσκεστε απλώς μέσα στα ήρεμα νερά της θάλασσας και να απολαμβάνετε το μπάνιο σας, μπορεί να ερμηνευτεί σαν ότι αντανακλά ένα συναίσθημα ασφάλειας και αποδοχής. Αν σας παρασέρνει το ρεύμα και τα κύματα, ίσως είναι μια προειδοποίηση να είστε περισσότεροι σταθεροί στις αποφάσεις σας και να μην εξαρτάστε από τυχαίους παράγοντες που σας οδηγούν σε παρορμητικές αποφάσεις.

ΠΑΡΑΛΙΑ

Η παραλία είναι το μέρος της στεριάς που βρίσκεται σε επαφή με την θάλασσα. Σαν ονειρικός συμβολισμός λοιπόν, μεταφέρει την έννοια της πλευράς του εαυτού μας που καθορίζεται και βρίσκεται κοντά στα συναισθήματα. Είναι μικρή η απόσταση, λίγα βήματα μόνο, για να βρεθεί κάποιος μέσα στο νερό. Την ίδια στιγμή, είναι το μέρος όπου κανείς μπορεί να δει καλύτερα την κατάσταση του νερού, αν είναι παγωμένο, αν υπάρχουν κύματα κλπ. Αν δείτε στον ύπνο σας τον εαυτό σας σε μια παραλία, πιθανότατα το όνειρο αυτό σχετίζεται με τις σχέσεις σας και τα συναισθήματά σας. Μήπως προσπαθούσατε να φτάσετε σε μια παραλία, αλλά δεν μπορούσατε; Είστε τελείως μόνοι στην παραλία ή υπάρχουν και άλλα πρόσωπα; Θέλατε να μπείτε στο νερό να κολυμπήσετε, αλλά υπάρχει κύμα; Όλες αυτές οι ονειρικές καταστάσεις ερμηνεύονται σαν συναισθηματικές καταστάσεις που αφορά τις σχέσεις με τα άλλα πρόσωπα, μπορεί να αντανακλούν μια επιθυμία για σχέση ή μια απογοήτευση από αυτές.

Αν, για παράδειγμα, η παραλία είναι γεμάτη κοφτερές πέτρες που πληγώνουν τα πόδια σας, καθώς βαδίζετε παράλληλα με το κύμα, ίσως είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει κάτι στην σχέση σας που σας πληγώνει. Αν είστε στην παραλία και βλέπετε τους άλλους να κολυμπούν και εσείς να κάθεστε έξω από το νερό, πιθανόν να αντανακλά μια αίσθηση μοναξιάς και μια επιθυμία για έναν σωστό σύντροφο, που θα σας κάνει να κολυμπήσετε και εσείς στην θάλασσα των συναισθημάτων σας.

Η άμμος της παραλίας συμβολίζει την σαθρότητα κάποιων αποφάσεων ή πράξεων. Τίποτα δεν στεριώνει επάνω στην άμμο. Έτσι, αν δείτε ότι ξαπλώνετε πάνω στην άμμο και η επαφή είναι ευχάριστη, αυτό μπορεί να είναι και μια προειδοποίηση ότι μια ερωτική σχέση που έχετε, ενώ σας καλύπτει σεξουαλικά και συναισθηματικά, εν τούτοις δεν έχει γερές βάσεις για να εξελιχτεί σε κάτι σταθερό και μόνιμο.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Tο καρπούζι είναι μεγάλο και χορταστικό, όμως δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό σαν φρούτο. Έτσι, αν δείτε στον ύπνο σας ότι σας προσφέρουν καρπούζι, ιδιαίτερα αν αυτό είναι κομμένο, μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι θα ακούσετε μεγάλες και παχιές κουβέντες, θα σας δοθούν υποσχέσεις που μάλλον δεν θα έχουν αντίκρισμα.
Αν δείτε πολλά καρπούζια μαζί, είναι ένα σημάδι ότι κάποια κέρδη σας περιμένουν, αλλά τελικά δεν θα μείνουν στα χέρια σας για πολύ. Αν δείτε ότι αγοράζετε καρπούζι ή το προσφέρετε εσείς σε άλλους, είναι ένα σημάδι ότι έχετε υπερβολικές προσδοκίες που δεν έχουν ρεαλιστική βάση, και στο τέλος αυτά που θα πάρετε δεν θα είναι όσα περιμένατε.

Πεπόνι:
ΠΕΠΟΝΙ

Κατά ένα περίεργο τρόπο, το γλυκό, δροσερό και νόστιμο αυτό φρούτο, είναι συνδεδεμένο με πίκρες, ιδιαίτερα συζυγικές ή οικογενειακές. Αν δείτε ότι σας προσφέρουν πεπόνι και δεν το τρώτε, την τελευταία στιγμή θα καταφέρετε να αποφύγετε κάποιες προστριβές μέσα στον γάμο σας ή στο οικογενειακό σας περιβάλλον.

KΕΡΑΣΙΑ

Ένα πολύ ευνοϊκό σημάδι. Κέρδη, χαρούμενες καταστάσεις, ερωτικές επιτυχίες. Πιθανή πρόταση γάμου, καινούργια γνωριμία, σεξουαλική ικανοποίηση. Όλες αυτές οι έννοιες συμβολίζονται με τα κεράσια, από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού.

ΒΥΣΣΙΝΟ

Όπως τα κεράσια, είναι ένα πολύ ευνοϊκό σύμβολο που συνδέεται με καλοτυχία και θετική έκβαση στις υποθέσεις σας. Συνδέεται περισσότερο με τον πλούτο και την αφθονία, παρά με τον ερωτικό τομέα, όπως το κεράσι.

ΣΥΚΑ

Τα σύκα δεν είναι ευχάριστο ονειρικό σύμβολο. Υπάρχει αυτή η ιστορία που ο Ιησούς καταράστηκε την συκιά, όταν ζήτησε να φάει ένα σύκο και το δέντρο αυτό δεν είχε καρπό να του δώσει. Είναι συνήθως ένα μήνυμα ότι όλα τα καλά πράγματα έχουν ένα αναπόφευκτο τέλος. Τα σύκα στα όνειρα συμβολίζουν επίσης το χάσιμο της ελπίδας και μια επερχόμενη αποτυχία σε ένα σχέδιο ή μια επιδίωξη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, τέλος, ότι δεν χρειάζεται να αναλύουμε διεξοδικά και να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε όλα τα όνειρά μας. Ένα όνειρο όπου βρίσκεστε σε μια παραλία γεμάτη κόσμο ή ότι κάνετε μπάνιο, μπορεί απλά να είναι μια έκφραση επιθυμίας, μια ευχή που εκπληρώνεται σε ονειρικό επίπεδο. Έτσι, αν νιώθετε πιεσμένοι και κουρασμένοι από την καθημερινότητα και χρειαζόσαστε ανάπαυση και στον ύπνο σας βλέπετε καλοκαίρια, ήλιο και θάλασσα, πολύ πιθανόν να είναι απλά ένα κυριολεκτικό μήνυμα: Καιρός για ξεκούραση!!